Puškinské dny v ČR

Puškinské dny v ČR

Ve dnech 3. a 4. dubna 2019 se v ČR v rámci oslav 220. výročí narození A.S. Puškina uskutečnily Puškinské dny, organizované Státním muzeem – rezervací A.S. Puškina „Michajlovskoje“ za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

V rámci Puškinských dnů byla 3. dubna t. r. v Ruském centru Západočeské univerzity v Plzni zahájena výstava „Kouzelná místa“, na které je exponována série fotografií ředitele Puškinské rezervace G. Vasiljeviče „Michajlovskoje – roční období“ a odborníka služby muzejních informací N. Alexejeva. Umělce spojuje úcta k velkému básníkovi, láska ke krásným puškinským místům a snaha předat křehké okamžiky času. Pro autory fotografií je Puškinská rezervace „měnící se svět puškinské literární země“.

Před zahájením výstavy byl promítnut film o usedlosti, během kterého vedoucí osvětové a výstavní činnosti muzea A. Bojcovová informovala o historii a činnosti muzea „Michajlovskoje“. Ve filmu byla ukázána místa, která fotografové zachytili. Mezi nimi byly alej Kern, domek Ariny Radionovny aj. Návštěvníci se zájmem vyslechli povídání o vzácných borovicích v rezervaci, jež byly vysazeny dědečkem Alexandra Sergejeviče v XVIII. století.

  1. Bojcovová rovněž referovala o volontérském programu muzea – tradici, která datuje svůj původ ještě přelomem XIX. a XX. století. Dobrovolníci, stejně jako muzejní pracovníci, se snaží uchovat původní vzhled ruské usedlosti puškinského období. Návštěvníky výstavy, mezi nimiž byli studenti studující ruský jazyk, velmi zaujal volontérský program a chtějí se k němu připojit v příštím roce.

Vedoucí Ruského centra v Plzni V. Klausová poděkovala zaměstnancům Státního muzea – rezervace A.S. Puškina „Michajlovskoje“ za krásnou výstavu a možnost seznámit české studenty s tvorbou velkého ruského básníka.

Náměstek vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR O. Soloduchin informoval o činnosti Ruského střediska vědy a kultury v Praze a vyzval studenty ruského jazyka Západočeské univerzity v Plzni, aby se zúčastnili akcí RSVK.

Dne 4. dubna 2019 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze konala vernisáž výstavy grafických ilustrací „Puškinské téma v plánu činnosti malíře N. Predeina“.

Jedná se o koláže, natištěné na látce. Jsou mezi nimi náměty k románu ve verších „Evžen Oněgin“, povídek „Kapitánská dcerka“ a „Piková dáma“, dramat „Boris Godunov“ a „Malé tragédie“, poémy „Měděný jezdec“ a básně „Prorok“. Všechny byly vytvořeny jekatěrinburgským malířem N.P. Predeinem v letech 2015 – 2016.

Výstavu zahájil zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Andrej Končakov, který zdůraznil, že program Puškinské dny v ČR zahajuje sérii akcí, věnovaných 220. výročí narození A.S. Puškina.

Vedoucí osvětové a výstavní činnosti muzea A. Bojcovová sdělila, že usedlost je místem inspirace pro tisíce tvůrčích lidí. Podtrhla, že sochař, grafik a básník N. Predein poté, co se ocitl v muzeu, vytvořil sérii grafik k dílům Alexandra Sergejeviče.

Následně vedoucí oddělení výstav muzea A. Ivanov provedl exkurzi po výstavě a zdůraznil, že sám Puškin nikdy nebyl za hranicemi Ruska. Nicméně v současnosti jeho tvorba spojuje lidí z různých koutů světa.

Návštěvníci výstavy, kteří byli inspirováni známými náměty, přednášeli verše Alexandra Sergejeviče a dlouho besedovali s kurátory výstavy.

Tento článek je dostupný v: Russian