Den otevřených dveří pro studenty sportovního gymnázia z Kladna

Den otevřených dveří pro studenty sportovního gymnázia z Kladna

Dne 4. dubna 2019 Ruské středisko vědy a kultury v Praze navštívila skupina 10 studentů druhého ročníku sportovního gymnázia z Kladna se svojí učitelkou ruského jazyka I. Maškovou.

Pro hosty byla organizována prohlídka RSVK, během které se ve Velkém sále seznámili s programem různých akcí střediska. Poté si prohlédli bohaté sbírky knihovny a byli pozváni, aby se do ní přihlásili. Získali rovněž informace o tom, jak se stát čtenářem knihovny elektronické literatury „LitRes“.

Mladí lidé zhlédli několik výstav: ve vestibulu RSVK výstavu „Malířství a grafika“ malíře V. Neustrojeva a výstavu kaliningradského Muzea světového oceánu „Plachty Ruska“ v galerii RSVK. V Křišťálovém sále se seznámili s výstavou grafických ilustrací „Puškinské téma v plánu činnosti malíře N. Predeina“, organizovanou Státním muzeem – rezervací A.S. Puškina „Michajlovskoje“ v rámci Puškinských dnů v Praze. Hosté uviděli náměty k románu ve verších „Evžen Oněgin“, povídek „Kapitánská dcerka“ a „Piková dáma“, dramat „Boris Godunov“ a „Malé tragédie“, poémy „Měděný jezdec“, básně „Prorok“ aj.

Puškinské téma pokračovalo v Kurzech ruského jazyka při RSVK v Praze, kde se konala volně přístupná hodina, věnovaná životu a dílu velkého ruského básníka. Během výuky mládež zhlédla film o životě Puškina a dozvěděla se, že letos slavíme 220. výročí narození básníka.

Na závěr studenty informovali o činnosti Mezinárodní letní školy, která se každoročně koná v létě za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a možnostech zlepšit si zde své znalosti ruského jazyka. Studenti této školy jsou častými hosty RSVK v Praze a navštěvují různé akce, např. 28. března t.r. studenti 5. ročníku přijeli do RSVK, aby zde v ruském jazyce zhlédli představení „Pět povídek Čechova“ v podání ukrajinského uměleckého kolektivu «FantaziaNew» z Kyjeva.

Tento článek je dostupný v: Russian