Premiéra představení „Valentýnův den“ v RSVK v Praze

Premiéra představení „Valentýnův den“ v RSVK v Praze

Dne 2. března 2019 se ve Velkém sále  Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnila premiéra představení „Valentýnův den“ v podání herců mládežnického ochotnického divadla ruských krajanů „Luna a drož“. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Mládežnické ochotnické divadlo „Luna a drož“, které pravidelně zkouší na scéně Ruského střediska vědy a kultury v Praze, již představilo v roce 2018 komedii francouzské dramatičky Jasmíny Reza „Bog rezni“. Režisérka a umělecká vedoucí divadla L. Luncevová pro své nové představení vybrala hru současného ruského dramatika I. Vyrypajeva.

Hra je svébytným pokračováním populární v 70. a 80. letech minulého století hry M. Roščina „Valentin a Valentýna“, jež pojednává o boji za svou lásku dívky ze zajištěné rodiny intelektuálů a chlapce z dělnické rodiny.

Valentýně je 60 let. Děj se odehrává v den jejích narozenin. Hrdinka se vrací do minulosti a vzpomíná na prožitý život, na nejvýznamnější okamžiky a tragickou lásku, která ji doprovází celým jejím životem. Velmi dojemné a plné citu představení pojednává o lásce ve všech jejích nejdůstojnějších a zároveň i nelidských projevech. Nutí diváky soucítit s hrdiny, spolu s nimi se smát i plakat.

V hlavních rolích vystoupili A. Skladčiková (Valentýna), R. Golotovskij (Valentin) a rovněž debutantka scény J. Vajkselbaumerová (Káťa). Představení se divákům velmi líbilo a ocenili herce zaslouženým potleskem. Autoři představení se domnívají, že „měsíce úporné práce stojí za těch několik minut potlesku od vděčných diváků“.

Premiéru představení „Valentýnův den“ divadla „Luna a drož“ zhlédlo 120 diváků – ruských krajanů a Čechů. Další představení se na scéně RSVK v Praze uskuteční 21. března 2019.

Tento článek je dostupný v: Russian