Koncert – setkání s autory a nakladateli almanachu «Světotěni» v RSVK v Praze

Koncert – setkání s autory a nakladateli almanachu «Světotěni» v RSVK v Praze

Dne 21. února 2019 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil umělecký večer – setkání s autory 2. čísla ruskojazyčného almanachu „Světotěni“, jenž je vydáván v ČR.  Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Večer zahájil šéfredaktor vydání O. Krylov, který upozornil na unikátní charakter vydání. Obsahuje nejen poetická a prozaická díla, ale ve zvláštní rubrice též informace o zajímavých událostech kulturního a veřejného života ruských krajanů v ČR, jež je možné zhlédnout formou videozáznamu poté, co z časopisu získáte odpovídající QR kód.

Následně vystoupila 1. tajemnice Velvyslanectví RF v ČR J. Barančejevová. Poblahopřála O. Krylovovi k narozeninám, jež slavil tento den a poděkovala mu jménem svým a velvyslanectví za mnohaletou spolupráci. „Spolu s manželkou Olgou Krylovovou jste důležitými zástupci kulturně – osvětového a humanitárního směru činnosti ruských krajanů v ČR“, zdůraznila J. Barančejevová. Předala Krylovovi Uznání Vládní komise pro záležitosti krajanů v zahraničí za zvláštní přínos pro Rusko, rozvoj styků s historickou vlastí a uchování ruského jazyka a ruské kultury. Čestné uznání a květiny od Ruského střediska vědy a kultury v Praze předal jubilantu zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov.

Poblahopřát Olegu Krylovovi přišli i jeho četní přátelé a kolegové – spisovatelé, hudebníci a malíři. Zvláštním hostem večera byla básnířka, autorka a interpretka Olga Zalesskaja z Běloruska, který již několikrát v Praze úspěšně vystupovala.  Za doprovodu kytary zazpívala několik svých písní a věnovala jubilantu soubor básní ruskojazyčných autorů, kteří nyní žijí v různých zemích, aby je využil do dalšího vydání almanachu.

Malíř M. Ščigol informoval o obrazu, který byl využit na obalu 2. čísla almanachu. Jmenuje se Mešní víno a je věnován vzpomínce na jeho přítele, malíře V. Komárka, ale „každý divák má právo na své filozofické pojetí zobrazení“, podtrhl Ščigol.

Na večeru rovněž vystoupili autoři almanachu. Lékař D. Fedorov, který napsal povídku, věnovanou své práci, přiznal, že i když jsou jeho díla dostupná na internetu, poprvé uviděl své dílo v tištěné podobě. Básnířka L. Svirskaja přednesla několik svých básní, mimo jiné i ty, které jsou součástí tohoto čísla časopisu.  Na závěr večera vystoupil klavírista G. Koněčnyj.

Večer, na kterém bylo přítomno asi 50 ruských krajanů a Čechů, proběhl v přátelské atmosféře.

Tento článek je dostupný v: Russian