Mezinárodní vzdělávací akce „Volně přístupná hodina chemie“ se uskutečnila v RSVK v Praze

Mezinárodní vzdělávací akce „Volně přístupná hodina chemie“ se uskutečnila v RSVK v Praze

Dne 21. února 2019 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze v rámci Mezinárodního roku Periodické tabulky chemických prvků konala mezinárodní vzdělávací akce „Volně přístupná hodina chemie“.

Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR, Ruskou státní chemicko-technologickou univerzitou D. Mendělejeva a Střední školou při Velvyslanectví RF v ČR.

Akci zahájil zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov, který hostům připomněl, že u příležitosti 150. výročí objevení Periodického zákona chemických prvků velkým ruským vědcem D. I. Mendělejevem byl rok 2019 vyhlášen Valným shromážděním OSN Mezinárodním rokem Periodické tabulky chemických prvků. Popřál žákům a studentům hodně úspěchů ve studiu.

Celostátní akce „Volně přístupná hodina chemie“ se v tento den uskutečnila v mnoha ruských městech. V Praze před žáky a studenty vystoupili proděkan Fakulty inženýrské chemie Ruské státní chemicko-technologické univerzity D. Mendělejeva (RSCHTU), vědec a výzkumník A. Zubarev a ředitelka dětského technoparku „Mendělejev – centr“ při RSCHTU D. Mendělejeva D. Marťuchovová. Hlavními aktéry akce byli sami žáci a studenti.

Jaký význam má v současnosti chemie pro různé sféry našeho života? Jak se vytvářejí nové materiály a prvky? Jaké využití nachází v chemickém průmyslu umělá inteligence, strojové učení, biotechnologie a jiné inovace?

Na tyto a mnohé jiné otázky odpověděli A. Zubarev a D. Marťuchovová. Využívali při tom nejen barevné materiály prezentace, ale rovněž přítomných ukázali chemické pokusy, poutavou formou pověděli o vlivu chemie na náš každodenní život.

Po akci v RSVK žáci a studenti se svým učitelem chemie a biologie Střední školy při Velvyslanectví RF v ČR T. Zachirovem seznámili A. Zubareva a D. Marťuchovovou s třídami chemie a biologie, školními laboratořemi a ukázali své znalosti chemie v praxi.

Tento článek je dostupný v: Russian