Koncert „Únorová setkání“ v RSVK v Praze

Koncert „Únorová setkání“ v RSVK v Praze

 

Dne 13. února 2019 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal koncert „Únorová setkání“, na kterém vystoupily mladé operní pěvkyně, laureátky mezinárodních soutěží Irina Leckaja (RF), Nina Gračova (RF) a Tatevik Arakeljan (Arménie). Akce proběhla za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Moderátorka koncertu, profesorka Mezinárodní konzervatoře Praha Tachira Menaždinova, představila účastnice koncertu, které spojuje jedna vokální škola – jsou absolventkami Moskevské státní konzervatoře. V jejich podání zazněly árie z oblíbených děl klasiků ruské a světové hudby.
Nina Gračova zazpívala árii z opery W. A. Mozarta „Figarova svatba“, árii z opery C. Saint-Saense „Samson a Dalila“, Habaneru z opery „Carmen“ G. Bizeta a kuplety z operety „Netopýr“ J. Strausse.
V podání Iriny Lecké zazněly árie z oper C. M. von Webera „Čarostřelec“, P. Čajkovského „Čarodějka“, G. Verdiho „Trubadúr“ a „Armida“ A. Dvořáka.
Tatevik Arakeljan zazpívala árii z opery W. A. Mozarta „Kouzelná flétna“, árii Rusalky ze stejnojmenné opery A. Dvořáka, vokalíz Lizy Bričkinové z opery „A jitra jsou zde tichá“ K. Molčanova.
Diváci bouřlivým potleskem ocenili nejen vynikající pěvecké umění mladých pěvkyň, ale i jejich jazykové schopnosti, protože všechny árie byly interpretovány v původních jazycích – německém, francouzském, italském, českém a ruském.
Na závěr Tachira Menaždinova upozornila na krásný klavírní doprovod J. Noskové – přední korepetitorky Národního divadla v Praze a druhé klavíristky I. Borkun. Poděkovala všem vystupujícím a Ruskému střediska vědy a kultury v Praze.

Tento článek je dostupný v: Russian