Premiéra představení „Oskar a Růžová dáma“ se uskutečnila v RSVK v Praze

Premiéra představení „Oskar a Růžová dáma“ se uskutečnila v RSVK v Praze

Dne 20. prosince 2018 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konala premiéra představení „Oskar a Růžová dáma“ podle novely E. E. Schmitta v podání herců Uljanovského dramatického divadla I. Gončarova. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

V představení vystupují dva hlavní hrdinové: chlapec Oskar, který je nevyléčitelně nemocný a Růžová dáma – jedna z nemocničních sester, jež jsou oblečeny do růžového oděvu a starají se o nemocné děti. Růžová dáma či jak ji nazývá Oskar babička Roz nabízí chlapci hru – každý den jakoby prožívá 10 let života. A během deseti dnů, které zůstávají do smrti chlapce, probíhá celý jeho život: od dětství, mládí a ženitby do stáří a smrti. Na radu Růžové dámy se Oskar obrací k bohu a píše mu dopisy.
Premiéra představení se uskutečnila 8. března 2017 v Uljanovske, v den narozenin herečky, jež hraje hlavní roli babičky Roz, národní umělkyně RF, laureátky Státní ceny Ruska a národní divadelní ceny Zlatá maska Klarina Šaďko. Jejím partnerem na scéně je mladý herec Alexandr Kurzin, který za roli Oskara získal v roce 2018 Gubernské stipendium národního umělce RF Borise Alexandrova.
Režisér představení O. Lipověckij oprostil představení od divadelnosti v obecném pojetí. Nejsou v něm speciální hudební a světelné efekty, z dekorací využívá jen dvě židle a hodiny na stěně a herci spíš hrají sami sebe, než své postavy. Žánrem tohoto představení je rozhovor s divákem bez hudby a přestávky. Hlavní hrdinové přímo komunikují s diváky, nabízejí jim sehrát role v tomto dramatickém příběhu. Hlavní myšlenkou dialogu je cesta k víře, kterou procházejí dva lidé.
S představením „Oskar a Růžová dáma“ divadlo úspěšně hostuje a vystupuje na různých festivalech. Praha nebyla výjimkou. Představení mělo velký úspěch. Více než 200 diváků Ruského střediska vědy a kultury v Praze aplaudovalo hercům vestoje a děkovalo jim po představení ve foyeru, kde umělci všem zájemcům rozdávali autogramy.

Tento článek je dostupný v: Russian