Koncert „Diplomacie hudbou“ v RSVK v Praze

Koncert „Diplomacie hudbou“ v RSVK v Praze

Dne 23. listopadu 2018 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil slavnostní mezinárodní koncert „Diplomacie hudbou“. Akce byla organizována pod záštitou prezidenta České republiky Miloše Zemana Klubem Rusko, Fondem CAPS 66 za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Před koncertem vystoupil zplnomocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov, prezident Klubu Rusko Zdeněk Zbytek a vedoucí Fondu CAPS 66 M. Nový. Vystupující jednohlasně zdůraznili důležitou roli kulturních akcí v upevňování přátelských vztahů mezi zeměmi a popřáli divákům příjemný večer.
Koncert zahájil mladý klavírista, laureát mezinárodních soutěží Itamar Prag (USA – Izrael). Často jej nazývají „wunder kindem“. Na koncertě předvedl své umění v dílech S. Prokofjeva, F. Lizsta a C. Debussyho.
Mladá ruská pěvkyně, laureátka mezinárodních soutěží I. Pavlovová zazpívala píseň Pepity z operety Volný vítr I. Dunajevského, Španělskou píseň L. Delibese aj. Hudební doprovod zajistila klavíristka, laureátka mezinárodních soutěží J. Sogomonovová.
Poté vystoupil známý český klarinetista, saxofonista, skladatel a dirigent F. Slováček. Spolu s ředitelem Hudebního festivalu E. Nápravníka, klavíristou V. Grochovským zahráli skladby E. Morriconeho a N. Roty.
Hlavním hostem koncertu byl přední americký klavírní virtuos s ruskými kořeny David Syme, jenž obdržel řadu mezinárodních cen. Vystupoval na předních koncertních scénách a je pokládán za jednoho z nejlepších klavíristů světa. V jeho podání zazněly skladby světové klasiky a populární estrádní písně.
Koncert „Diplomacie hudbou“ ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze navštívilo více než 300 diváků, mezi nimiž byli bývalý ministr průmyslu a obchodu ČR M. Grégr, bývalý ministr zahraničních věcí J. Kavan, rada – vyslanec Velvyslanectví Kazachstánu v ČR E. Chozeuly aj.

Tento článek je dostupný v: Russian