Koncert ke Dni národní jednoty v RSVK v Praze

Koncert ke Dni národní jednoty v RSVK v Praze

Dne 1. listopadu 2018 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil koncert z cyklu „Poselství umění“. Vystoupení mladých ruských muzikantů bylo věnováno Dni národní jednoty. Akce se uskutečnila v rámci dohody mezi Federální agenturou Rossotrudničestvo a Petrohradským domem hudby.

Koncert zahájil zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR O. Soloduchin. Zdůraznil, že každoroční projekt „Poselství umění“ probíhá od roku 2012. V jeho rámci se konají vystoupení předních ruských hudebníků a úspěšných mladých sólistů v ruských střediscích vědy a kultury v 62 zemích, včetně RSVK v Praze.
O. Soloduchin představil účastníky koncertu, laureáty mezinárodních soutěží A. Vovčenka (klarinet) a S. Tanina (klavír), kteří jsou pokračovateli tradic ruské školy interpretů.
Vystoupení A. Vovčenka plně před posluchači koncertu odhalilo technický a hudební potenciál tak složitého nástroje, jako je klarinet, když zahrál Sonátu pro sólový klarinet ve dvou částích E. Denisova a Koncertní fantazii L. Bassiho na téma z opery G. Verdiho Rigoletto.
V podání S. Tanina zazněly plné lyriky a romantiky Sonáta pro klavír № 30 E-dur, ор.109 L. van Beethovena a Fantastické kusy ор. 12 R. Schumanna. Sonáta №2 pro klarinet a klavír op. 120 №2. J. Brahmse a Intermezzo pro klarinet a klavír А. Tsfasmana si posluchači vyslechli v podání obou interpretů.
Diváci po zásluze ocenili umění mladých ruských hudebníků a odměnili je bouřlivým potleskem.
Během koncertu na facebooku probíhal přímý přenos akce, který zhlédlo více než 200 diváků.

Tento článek je dostupný v: Russian