Mezinárodní festival – soutěž „Okouzlení Česka“ v RSVK v Praze

Mezinárodní festival – soutěž „Okouzlení Česka“ v RSVK v Praze

Dne 31. října 2018 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnily soutěž a galakoncert XIV. mezinárodního festivalu – soutěže „Okouzlení Česka“. Akce byla organizována nekomerční organizací „Saljut talantov“ za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Autonomní nekomerční organizace „Saljut talantov“ (Petrohrad) se zabývá organizací dětských a mládežnických festivalů a soutěží. Mezinárodní projekt „Saljut talantov“ byl založen v roce 2008. Jeho hlavním cílem je zapojit děti do umění, rozvoj a podpora mladých talentů a rovněž profesionální zdokonalování pedagogů.
Festival zahájil zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR O. Soloduchin. Zdůraznil, že podobné akce napomáhají propagaci ruské kultury za hranicemi Ruska a popřál soutěžícím hodně úspěchů jak na scéně, tak i v osobním životě.
Festivalu „Okouzlení Česka“ v Praze se letos zúčastnilo více než 70 mladých lidí a kolektivů z Ruska, Kazachstánu a Finska.
Vystoupení mladých umělců hodnotila profesionální porota, ve které zasedli: producent, pěvec a ředitel mezinárodní soutěže „Diamond Voice“ J. Čermák (ČR), herečka, režisérka a vedoucí divadla „Grani“ I. Novičkovová (RF), klavíristka a korepetitorka Státní opery Praha Jelena Nosková (ČR), choreografka a pedagožka N. Danková (ČR) a bývalá baletka Národního divadla Praha, choreografka, pedagožka AMU a UK Dr. M. Fričová.
Během festivalu byla pro zájemce organizována tvůrčí dílna, na které mohli vytvořit papírové holubi jako symbol míru. Učitelé a trenéři soutěžících měli možnost pobesedovat s členy poroty během kulatého stolu.
Všichni laureáti soutěže dostali poháry a diplomy na památku. Účastníci a pedagogové rovněž obdrželi řadu zvláštních cen od poroty.
Všichni účastníci dostali suvenýry na památku. Na akci bylo přítomno asi 100 diváků, mezi nimiž byli především rodiče a přátelé soutěžících, kteří náležitě ocenili výkony mladých lidí.
Vítězové XIV. mezinárodního festivalu „Okouzlení Česka“ budou mít možnost zúčastnit se superfinále projektu „Saljut talantov 2019“, které probíhá každý rok na podzim v Petrohradě.
Grand prix festivalu získal lidový taneční soubor „Gagarin“ z Ruska.

Tento článek je dostupný v: Russian