V RSVK v Praze se konala akce u příležitosti 75. výročí povstání v táboře Sobibor a zničení Minského ghetta

V RSVK v Praze se konala akce u příležitosti 75. výročí povstání v táboře Sobibor a zničení Minského ghetta

Dne 18. října 2018 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze uskutečnila vzpomínková akce u příležitosti 75. výročí povstání v koncentračním táboře Sobibor a zničení Minského ghetta. Byla zahájena výstava dokumentárních fotografií, věnovaná hrdinskému činu sovětského důstojníka Alexeje Pečorského a jeho druhů, kteří organizovali úspěšné povstání v koncentračním táboře a útěk z něho. Velvyslanectví Běloruské republiky v ČR představilo expozici o Minském ghettu a jeho zničení fašistickými okupanty. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Slavnostní vernisáže výstav „Tragédie v Minském ghettu“ a „Sobibor“. Tábor smrti“ se zúčastnili mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Běloruska v ČR Valerij Kurdjukov a mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Ruska v ČR Alexandr Zmejevskij. Ve svých vystoupeních obrátili pozornost hostů na nutnost zapamatovat si hrůzy války a nedopustit pokusy přepsat dějiny velkého vítězství. Běloruský diplomat vyjádřil upřímnou soustrast všem pozůstalým tragédie v Kerči, jež se udála 17. října tohoto roku.

Na výstavě je představeno více než 100 fotografických dokumentů z ruských a běloruských archivů. Jsou rozmístěny na 40 tematických panelech.

Výstava potrvá do 1. listopadu 2018.

Na závěr akce byl promítnut film „Sobibor“, jenž byl natočen ruským hercem a režisérem Konstantinem  Chabenským v roce 2018.

Na vernisáži výstav byli přítomni představitelé diplomatického sboru, společenských organizací ruských krajanů a českých organizací.

Tento článek je dostupný v: Russian