Výstava – prezentace Asociace nakladatelů Ruska v RSVK v Praze

Výstava – prezentace Asociace nakladatelů Ruska v RSVK v Praze

Dne 5. října 2018 byla v Literárním salonu RSVK v Praze zahájena výstava – prezentace knih ruských nakladatelů „Knižní střediska Ruska: Moskva a provincie“. Akce byla připravena Asociací nakladatelů Ruska (ANR) za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Viceprezident Asociace nakladatelů Ruska O. Filimonov informoval o rozvoji knižního trhu v Rusku, zájmech a preferencích ruských čtenářů a nakladatelů, o specifice činnosti regionálních nakladatelství. Zdůraznil, že nejvíce žádané jsou dětské knihy (31% Rusů), na druhém místě jsou historické romány (30%), na třetím – knihy o vedení domácnosti (27%). Populární je též zahraniční literatura, sci-fi, informativní, vědecká a profesionální literatura. V roce 2017 bylo v Rusku vydáno 117359 titulů nákladem 471500 mil. Do statistiky nebyly zahrnuty elektronické knihy. V Rusku prodej knih neklesá a tištěná literatura je i nadále více žádána, než elektronická či audio.
Hlavními nakladatelskými centry v současném Rusku zůstávají Moskva, Petrohrad, Nižní Novgorod a Jekatěrinburg.
Filimonov připomněl, že se UNESCO rozhodlo v roce 2018 zahrnout jubilea velkých ruských spisovatelů I. Turgeněva, M. Gorkého a A. Solženicyna do Seznamu pamětních dat UNESCO.
Viceprezident sdělil, že jednou z priorit ANR je naladit spolupráci mezi českými partnery a ruskými regionálními nakladatelstvími a vyjádřil naději, že se zástupci regionálních nakladatelství zúčastní knižního veletrhu „Svět knihy 2019“.
Poté odpověděl na dotazy diváků, např. o možnostech spolupráce ANR a Národní knihovny ČR při doplňování fondů aj. Následně přítomné seznámil se svojí poslední knihou „Znamenityje města Podmoskovija“.
Knihovna RSVK obdržela od ANR asi 100 nových knih.

Tento článek je dostupný v: Russian