1. mezinárodní kosmická letní škola Společně do vesmíru proběhla ve městě Liberec

1. mezinárodní kosmická letní škola Společně do vesmíru proběhla ve městě Liberec

 

Ve dnech 14. – 20. července 2018 se na Technické univerzitě v Liberci konala 1. mezinárodní kosmická letní škola Společně do vesmíru. Zúčastnili se jí žáci z Ruska, Česka, Velké Británie a Spojených arabských emirátů. Škola byla organizována v rámci česko-ruské soutěže Vesmír nás spojuje, jež je realizována za podpory státní korporace pro kosmickou činnost Roskosmos pod záštitou českého prezidenta Miloše Zemana a ruského velvyslance v Česku Alexandra Zmejevského.

Organizátory letní školy Společně do vesmíru a soutěže Vesmír nás spojuje jsou Rusko-česká smíšená obchodní komora a jiné organizace, podporu poskytlo Velvyslanectví RF v ČR a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.
V den zahájení účastníky přivítali prezident Mezinárodní asociace účastníků vesmírných činností MAKD Viktor Krivopuskov, vedoucí vzdělávacích programů České kosmické kanceláře M. Halousek, vicekonzulka RF v Karlových Varech M. Semjonova, zástupkyně Technické univerzity v Liberci B. Jonova, náměstkyně generálního ředitele společnosti RISKSAT Olga Moroz, viceprezidentka pro zahraniční styky Rusko-české smíšené obchodní komory N. Sudlenkova a jiné osobnosti.
Viktor Krivopuskov vyřídil účastníkům projektu pozdrav od generálního ředitele ruské státní korporace Roskosmos D. Rogozina. „Tuto školu za hranicemi Ruska organizujeme poprvé. Je symbolické, že probíhá v rok 40. výročí letu do vesmíru posádky ve složení V. Remek a A. Gubarev. Byla to první mezinárodní posádka na oběžné dráze a nyní jste se i vy stali pionýry, průkopníky, kteří se účastní první mezinárodní kosmické školy“, zdůraznil Viktor Krivopuskov.
V rámci zahájení školy proběhl start raket, který vedl mnohanásobný mistr světa a Evropy v raketovém modelovém sportu V. Meňšikov.
Během týdne se mladí účastníci projektu věnovali výzkumu a rozdělili se do 4 skupin v souladu se zájmy. Skupiny byly představeny různými oblastmi: “Základy distančního sondování“ a „Navigační systém GLONASS“. Byly též vytvořeny technický kurz „Raketové modelování“ a umělecký program „Kurz kosmického designu“. Mimo to byl pro mládež připraven bohatý sportovní a kulturní program, během kterého se mohli seznámit s českou historií a místními památkami – zámkem Grabštejn, Mumlavskými vodopády aj.
Jeden den mladí lidé prožili spolu s legendou ruské kosmonautiky S. Avdějevem. Čestný host navštívil výuku v tematických kurzech a promítl desetiminutový film o životě kosmonautů, ve kterém shrnul nejdůležitější okamžiky ze svých třech letů do vesmíru v délce 747 dní. Tentýž den večer proběhlo setkání s S. Avdějevem ve vědeckém centru iQLandia. Kosmonaut pověděl o svých letech a promítl film o životě na ruské orbitální stanici Mir a odpověděl na četné dotazy.
Hlavní událostí mezinárodní kosmické letní školy Společně do vesmíru byla kosmická lekce s přímým zapojením ISS. 20. července ruští členové posádky A. Artěmjev a S. Prokopjev měli 23 minutové spojení s hosty a účastníky 1. mezinárodní kosmické letní školy Společně do vesmíru. Přivítali je organizátoři školy a rovněž dočasný zmocněnec ruského velvyslance v Česku Feodosij Vladyševskij.
Kosmická lekce s přímým spojením s IIS se poprvé uskutečnila nejen ve stěnách Technické univerzity v Liberci, ale i v České republice. Během video konference kosmonauté pověděli žákům a hostům, kterých bylo dohromady více než 100, o tom, jak probíhá čas ve vesmíru, o rostlinách na ISS, o zvláštnostech stavu beztíže a odpověděli na další otázky žáků. Během svého vyprávění o stavu beztíže Oleg Artěmjev vyndal z kapsy malého plyšového krtečka, kterého používala jako indikátor stavu beztíže posádka Expedice 56 pod vedením Andrewa Feustela, a nechal jej se volně vznášet před kamerou.
V tematických skupinách poté mladí lidé obhájili své projektové práce a skupina modelování raket pustila do výšky asi 100 metrů jimi vlastnoručně vytvořené modely. Poslední akcí školy byla diskotéka s promítáním fotografií za minulý týden a vzpomínkami na krásné dny, prožité v Liberci.
Nyní byla ukončena první etapa soutěže Vesmír nás spojuje. Brzy budou vyhlášeny její výsledky. Hlavní výhrou soutěže, která bude ukončena v listopadu 2018, bude výlet do Hvězdného městečka, kde probíhá příprava kosmonautů k letu.