Setkání Mezinárodní mládežnické expedice T. Heyerdala v RSVK v Praze

Setkání Mezinárodní mládežnické expedice T. Heyerdala v RSVK v Praze

Dne 4. července 2018 se v Literárním salonu RSVK v Praze konalo setkání účastníků Mezinárodní mládežnické výzkumné expedice T. Heyerdala s českým geologem Václavem Procházkou. Akce byla připravena Novosibiřským regionálním oddělením Ruské geografické společnosti za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Václava Procházku představila předsedkyně sekce Dětského a mládežnického cestování Novosibiřského regionálního oddělení Ruské geografické společnosti J. Vronskaja.
Václav Procházka trávil od mládí s rodiči mnoho času na cestách a od 18 let se rozhodl studovat vědu o Zemi.
Velký vliv na výběr jeho povolání měla kniha českých vědců o expedici k sopkám v Ekvádoru. Vystudoval Karlovu univerzitu a získal titul doktora věd. Je autorem 40 vědeckých a vědecko-populárních knih.
Český vědec informoval o vlivu kosmických objektů – asteroidů a meteoritů na naši planetu, její klima a strukturu. Představil své studie ohledně následků pádu Čebarkulského a Tungusského meteoritů. Zdůraznil, že z 35 zaregistrovaných současnými vědci meteoritů spadlo pět na území Česka. Při pádu meteoritů vznikají různé minerály, mimo jiné moldavity (vltavíny), které jsou velmi oblíbené v českém šperkařském průmyslu.
Václav Procházka představil novou metodu předpovědi zemětřesení. Domnívá se, že 90 % zemětřesení na světě by bylo možné předpovědět. K tomu je však potřeba široká globální spolupráce vědců a států. Nyní čeští badatelé realizují tento projekt ve spolupráci s kolegy z Arménie.
Účastníci Mezinárodní mládežnické výzkumné expedice T. Heyerdala z Ruska, Česka, Francie a Itálie zadali vědci mnoho otázek a na závěr mu srdečně děkovali za zajímavé vyprávění. J. Vronskaja předala Václavu Procházkovi čestný diplom Ruské geografické společnosti a suvenýry na památku.