Den rodiny, lásky a věrnosti oslavili v RSVK v Praze

Den rodiny, lásky a věrnosti oslavili v RSVK v Praze

 

Dne 7. července 2018 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal slavnostní večer, věnovaný Dni rodiny, lásky a věrnosti. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR

Zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR O. Soloduchin
poblahopřál všem k svátku. Připomněl, že Den rodiny, lásky a věrnosti se stal celostátním ruským svátkem poměrně nedávno, v roce 2008, rychle si však získal velkou popularitu. I když je toto slavnostní datum historicky spjato s pravoslavným svátkem svatých Petra a Fevronie Muromských – ochránců rodiny a manželství, slaví jej všechny tradiční ruské konfese.
Slavnost byla zahájena předáním medailí „Za lásku a věrnost“ párům ruských krajanů z Česka, které prožily v manželství 25 a více let a během společného života si uchovaly lásku a věrnost, pevnost manželského svazku, vychovaly děti důstojnými členy společnosti.
V tomto roce pamětní medaile, diplomy a květiny byly předány čtyřem manželským párům krajanů: manželům Daševským, Pospíšilovým, Kovalovým a Tafincevovým. Poslední prožili v manželství 51 let.
Večer byl ukončen koncertem, na kterém vystoupili operní pěvci: A. Semivolos (Ukrajina), T. Arakeljan (Arménie), H. Chelberg (USA) a K. Popov (Rusko). V jejich podání zazněly operní árie a romance P. I. Čajkovského, A. Dvořáka, W. A. Mozarta, G. Bizeta aj.
Na akci bylo přítomno více než 30 osob z řad ruských krajanů a Čechů.