Koncert folklorních souborů v RSVK v Praze

Koncert folklorních souborů v RSVK v Praze

Dne 3. července 2018 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil koncert folklorních souborů z Číny, Ruska a Česka. Akce byla organizována Česko-čínskou asociací pro kulturní výměnu a Folklorním sdružením ČR za podpory Zastupitelství  Rossotrudničestva v ČR.

Umělce a hosty přivítal zplnomocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov, který zdůraznil, že čínský soubor vystupuje na scéně RSVK v Praze poprvé. Sdělil, že společné vystoupení folklorních souborů tří zemí je zářným příkladem mnohostranné spolupráce Ruska, Číny a Česka v oblasti kultury.

 Koncert zahájili žáci dětského pěveckého studia CANTABILE z Petrohradu. Od roku 2005 soubor vede čestný pracovník školství Ruska, laureát mezinárodních a ruských soutěží, skladatel Andrej Dumčenko. Základem repertoáru souboru jsou díla ruských a evropských skladatelů, známé ruské lidové písně a skladby současných autorů. Na koncertě v jejich podání zazněly ruské lidové písně.

 Poté vystoupil populární český hudebník Miroslav Stančík, který zahrál lidové písně a současné melodie na klarinetu, saxofonu a heligónu.

Známý čínský soubor „Xi’an Yong Ning Jin TangTroupe“ (provincie Si-an) představil předseda Folklorního sdružení ČR Z. Pšenica. Moderátor přečetl pozdravení starosty města Si-an.

 Soubor je profesionálním kolektivem. V 90. letech získal právo obnovit a představovat historický „Ceremoniál vítání ve městě Si-an“. Tato inscenace byla vysoce oceněna Národním úřadem pro turismus a kulturu ČLR a je v Číně velmi populární. Během posledních 10 let byla několikrát hrána na recepcích před předními činiteli a členy vlád více než 30 zemí. V roce 2017 byl soubor zahrnut do seznamu „Nejvýznamnějších souborů Ministerstva kultury ČLR“.

 Čínští umělci divákům na scéně RSVK předvedli historický „Ceremoniál vítání ve městě Si-an“, tradiční kostýmy, staré tance a lidové písně své země. Představení proběhlo za doprovodu staré čínské hudby a videoprojekce.

Koncert folklorních souborů v RSVK v Praze byl ukončen bouřlivým potleskem asi 300 diváků, mezi kterými byli zástupci velvyslanectví ČLR a RF, ruští krajané, Češi a Číňané.