V Praze byly představeny filmy, jež se staly laureáty mládežnického festivalu „Přestávka na kino“ v RSVK v Praze

V Praze byly představeny filmy, jež se staly laureáty mládežnického festivalu „Přestávka na kino“ v RSVK v Praze

Dne 7. května 2018 se ve Velkém sále  Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnila přehlídka filmů, jež se staly laureáty mládežnického festivalu „Přestávka na kino“. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Akci zahájila vedoucí projektu „Fond pokolení“ J. Efimova.  Přivítala všechny přítomné, mezi kterými byly členky Společnosti blokádníků Leningradu L. Sedláková, M. Gavenda a L. Antonova.

Evropské hostování mládežnického filmového festivalu krátkometrážních filmů, věnovaný 73. výročí osvobození Evropy od fašismu, probíhá ve dnech 1.-18. května již počtvrté. Nejlepší filmy na téma Druhé světové války jsou promítány v zemích, které byly osvobozeny Sovětskou armádou. Autory filmů jsou mladí režiséři do 35 let. Promítání již proběhlo v Bělehradě, Budapešti a Vídni. Hlavní událostí bude promítání 9. května v Berlíně. Festival se poté uskuteční v Drážďanech, Gdaňsku, Varšavě, Vilniusu a Daugavpilsu.

Tento projekt od roku 2013 realizuje fond sociální podpory obyvatelstva „Most pokolení“.  Tato iniciativa je směřována na uchování památky na hrdinské činy sovětských lidí v období Druhé světové války. Od roku 2015 promítání filmů, jež se staly laureáty festivalu, každoročně probíhá v evropských zemích, které byly osvobozeny Sovětskou armádou v letech 1944-45.

Na festivalu budou promítnuty filmy „Britva“ (hraný), „Soobščitě tolko ženě“ (dokumentární), „Maleňkaja istorija bolšoj blokady“ (kreslený), „Skripka“ (hraný), „Domoj“ (kreslený), „Gosť“ (hraný) a „Tupik“ (hraný).

Po promítání organizátoři na adresu veteránů pronesli mnoho srdečných slov a rovněž jim předali lenty Leningradského vítězství a suvenýry na památku z Petrohradu.

Tento článek je dostupný v: Russian