Vystoupení Státního souboru lidových písní a tanců Adygeji „Islamej“ v RSVK v Praze

Vystoupení Státního souboru lidových písní a tanců Adygeji „Islamej“  v RSVK v Praze

Dne 3. května 2018 se ve Velkém sále  Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnilo vystoupení Státního souboru lidových písní a tanců Adygeji „Islamej“. Koncert byl věnován 73. výročí Velkého vítězství a 75. výročí Stalingradské bitvy. Akce byla organizována Ministerstvem kultury Republiky Adygeja ve spolupráci se Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Státní soubor lidových písní a tanců Adygeji „Islamej“ vznikl v roce 1991. Jeho zakladatelem a uměleckým vedoucím je národní umělec RF, Republiky Adygeja a Karačajevo-Čerkesské republiky, skladatel Aslan Nechaj.

Před začátkem koncertu zplnomocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov přivítal umělce a diváky. Zdůraznil, že vystoupení umělců z Adygeji v Praze probíhá těsně před Dnem vítězství a roce 75. výročí Stalingradské bitvy

Náměstkyně ministra kultury Republiky Adygeja A. Soobcokova informovala o slavném souboru, který uchovává a obrozuje adygejskou hudební kulturu a vyzdvihuje ji na novou profesionální úroveň.

Státní soubor lidových písní a tanců Adygeji „Islamej“ se právem řadí mezi unikátní umělecké kolektivy. Umělci využívají různé hudební směry a styly, ale nenarušují tím podstatu lidové adygejské písně. Čísla programu jsou harmonickou syntézou hudby, zpěvu a tance, jež zobrazují unikátní kulturu Adygů.

Mimo písní v adygejském jazyce, pěvecký sbor připravil pro pražské publikum směs ruských písní válečných let např. „Katjušu“, „Smugljanku“ aj.

Vystoupení Státního souboru lidové písně Adygeji „Islamej“ v Ruském středisku vědy a kultury v Praze zhlédlo více než 200 diváků. Byli mezi nimi zástupci diaspory národů Adygeji žijící v ČR, ruští krajané a Češi.

Tento článek je dostupný v: Russian