Před blížícím se Dnem vítězství Pražané uctili památku osvoboditele Prahy

Před blížícím se Dnem vítězství Pražané uctili památku osvoboditele Prahy

Dne 2. května 2018 se v Praze na náměstí Interbrigády z iniciativy českého Svazu bojovníků za svobodu a Česko-ruské společnosti uskutečnil slavnostní ceremoniál položení věnců a květin k památníku osvoboditele Prahy maršála Sovětského svazu I. S. Koněva.

Akce se zúčastnil mimořádný a zplnomocněný velvyslanec RF v ČR Alexandr Zmejevskij, mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Kazašské republiky v ČR S. Abdykarimov, mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Slovenské republiky v ČR P. Weiss, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, předseda KSČM V. Filip, velitel Posádkového velitelství Praha plukovník M. Virt, poslankyně, předsedkyně klubu KSČM v Zastupitelstvu hlavního města Prahy M. Semelová, zaměstnanci Velvyslanectví RF v ČR a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR, představitelé českých politických stran a společenských organizací, zástupci ruských krajanských organizací.

Mimořádný a zplnomocněný velvyslanec RF v ČR Alexandr Zmejevskij připomněl, že památník maršála Sovětského svazu I. S. Koněva symbolizuje důležitou událost v historii Prahy – osvobození města od fašistů 9. května 1945 vojsky 1. ukrajinského frontu, kterým velel I. S. Koněv. Právě proto „je zachycen s kyticí šeříku v ruce, jímž zasypávali vděční Pražané rudoarmějce“. Uvedl, že právě Rudá armáda a vojska pod velením maršála zachránily Prahu a její obyvatele před zhoubou. Při této příležitosti podtrhl nepřípustnost pokusů očernit památku legendárního sovětského vojevůdce. Vyjádřil domněnku, že památník si zaslouží, aby zůstal v nezměněné podobě, neboť „se sám již stal součástí naší společné historie. A historii nesmí nikdo opravovat.“

Místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR V. Filip, mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Slovenské republiky v ČR P. Weiss, předseda Svazu bojovníků za svobodu J. Vodička a poslanec, předseda výboru pro uchování památníku I. S. Koněva I. Hrůza rovněž hovořili o nepřípustnosti revize historie a přepisování těch jejích stránek, které jsou spojeny s bratrstvím ve zbrani, se společným bojem se strašnou hrozbou německého fašismu, s hrdinskými činy.  Podle slov slovenského velvyslance P. Weisse bez hrdinských činů rudoarmějců, z nichž 138 000 položilo své životy za osvobození Československa, bychom dnes neměli o čem diskutovat.

Předseda Svazu bojovníků za svobodu J. Vodička vyjádřil své rozhořčení ohledně plánů vedení magistrátu Prahy dát na Staroměstskou radnici pamětní desku, věnovanou tzv. účasti vlasovců v osvobozování Prahy. Připomněl, že na rukách vojáků Ruské osvobozenecké armády je krev českých občanů, mimo jiné připomněl zničení vesnice Zákřov a kruté potrestání jejích obyvatel.

Tento článek je dostupný v: Russian