Zahájení výstavy „Holokaust – zničení, osvobození, zachránění“ v Parlamentní knihovně Parlamentu ČR

Zahájení výstavy „Holokaust – zničení, osvobození, zachránění“    v Parlamentní knihovně Parlamentu ČR

   Dne 17. dubna 2018 byla v Parlamentní knihovně Parlamentu ČR zahájena výstava „Holokaust – zničení, osvobození, zachránění“. Akce byla organizována vědecko-osvětovým centrem „Holokaust“ a Ruským židovským kongresem pod záštitou Velvyslanectví RF v ČR a za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR. 

Výstava „Holokaust – zničení, osvobození, zachránění“ byla poprvé představena ve Státní dumě RF, poté v sídle OSN v New Yorku, kde byl na zahájení přítomen i ministr zahraničních věcí S. Lavrov. 

Česká republika se stala první evropskou zemí, ve které organizátoři expozice představili unikátní exponáty, věnované hrdinství sovětského lidu, vojákům – osvoboditelům a obětem nacismu. 

Výstavu zahájil předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Radek Vondráček. Zdůraznil unikátnost výstavy a poděkoval organizátorům z ruské strany za společnou práci. 

Ve svém projevu mimořádný a zplnomocněný velvyslanec RF v ČR A. Zmejevskij podtrhl důležitost odporu vůči pokusům překroutit historii Druhé světové války, jak se to děje v některých evropských zemích. Na výstavě je soustředěna pozornost na spojení osvobození nacistických „továren smrti“ Osvětimy a Terezína s hrdinstvím sovětských vojáků – osvoboditelů 1. ukrajinského frontu pod velením maršála Sovětského svazu I. S. Koněva, na jehož počest byl v Praze ustanoven památník. 

Podrobněji o výstavě a její přípravě informovali vedoucí projektu, předseda centra „Holokaust“, profesor Historicko-archivního institutu Ruské státní humanitní univerzity I. Altman a výkonná ředitelka Ruského židovského kongresu A. Bokšickaja. 

Na výstavě je prezentována informace o osvobození Rudou armádou ghetto a koncentračních táborů na území Polska, Německa, SSSR a Československa od prosince 1941 do května 1945. Je zde i více než 80 historických fotografií, kopií dokumentů v ruském, německém a francouzském jazyce, fotografií, map a rovněž informačních textů. 

Několik panelů je věnováno osudům vojáků, kteří v roce 1945 osvobozovali „tábor smrti“ Osvětim; sovětským lékařům, kteří zachránili více než 30 000 bývalých zajatců před tyfem a jinými smrtelnými nemocemi. Zvláštní pozornost je udělena historii holokaustu na okupovaném území RSFSR. Je zde ukázána role Sovětské armády nejen při osvobozování zajatců Auschwitzu, ale i na území SSSR a jiných zemí. Zvlášť zajímavý je úryvek dopisu Otty Franka – otce Anny Frankové ze dne 23. února 1945 na formuláři Auschwitzu. 

Část expozice je věnována osudům těch, kteří osvobozovali  „tábory smrti“, jejich životu do a po válce – lidem různé národnosti: Rusům, Židům, Ukrajincům, Arménům, Dagestáncům aj. Generál Fjodor Krasavin – velitel 100. divize, která osvobozovala Auschwitz, byl v letech 1938 – 1942 zajatcem GULAGu (posmrtně byl rehabilitován v roce 1968). Lékařka Lidia Tichomirovová se stala předlohou hrdinky povídky B. Polevogo „Doktorka Věra“.  Seržant N. Běljajev byl známým právníkem, prorektorem Leningradské státní univerzity v letech 1968 – 1973. 

Výstava v Parlamentní knihovně Parlamentu ČR potrvá do 30. dubna 2018. 

Zahájení výstavy Holokaust – zničení, osvobození, zachránění“  

Parlamentní knihovně Parlamentu ČR 

Tento článek je dostupný v: Russian