Den ruského jazyka pro české studenty

Den ruského jazyka pro české studenty

Dne 27. března 2018 Ruské středisko vědy a kultury v Praze navštívilo 15 studentů „ Střední školy administrativního řízení EU“ z Horních Počernic se svojí učitelkou ruského jazyka J. Chomovou. Hosté se chtěli seznámit s Ruským střediskem vědy a kultury a rovněž se více dozvědět o Rusku. Mladí lidé studují ruský jazyk 2 roky, ale již slušně hovoří a dobře rozumějí.

Návštěva začala prohlídkou Velkého sálu, kde si hosté vyslechli informaci o bohatém programu RSVK a kulturních akcích, které zde mohou navštívit. Mimo jiné se dozvěděli o tom, že v RSVK každoročně probíhá finále celostátní soutěže „Ars poetika – Puškinův památník“ pro žáky a studenty, kteří studují ruský jazyk a jehož se rovněž mohou zúčastnit. Zájemci se též mohou zúčastnit Mezinárodní letní školy s výukou ruského a českého jazyka, která každoročně probíhá za podpory RSVK v Praze.

Poté mladí lidé zašli do knihovny, kde jim byly předvedeny knižní novinky a knihovnice jim pověděla o tom, jak se stát čtenářem knihovny.

V Křišťálovém sále studenti se zájmem zhlédli výstavu ruských malířů „Fragmenty“.

Následně v Kurzech ruského jazyka při RSVK navštívili vlastivědný kabinet a Literární salon. V počítačové třídě byla pro hosty organizována hodina výuky ruského jazyka. Na začátku hodiny se studenti rozdělili na družstva a soutěžili ve znalostech ruských slov a azbuky. Poté proběhla prezentace, na které se dozvěděli zajímavá fakta o zeměpisu, historii a kultuře Ruské federace. Poté zhlédli studijní filmy a uskutečnili virtuální cestování po Moskvě a Petrohradu. Na závěr mladé lidi potěšil veselý kreslený film „Jak lvíček a želva zpívali píseň“. Během vyučovací hodiny se naučili slova písně a na závěr ji zazpívali spolu s hrdiny kresleného filmu.

 

Tento článek je dostupný v: Russian