Mezinárodní projekt „Barvy míru“ byl představen v RSVK v Praze

Mezinárodní projekt „Barvy míru“ byl představen v RSVK v Praze

 

Ve dnech 16. – 17. února 2018 byl v Praze představen mezinárodní sociální projekt „Barvy míru“ (I Colori Per la Pace). Akce byla organizována Italským kulturním institutem v Praze, vedením obce Sant´Anna di Stazzema (Itálie), asociací „Barvy míru“ (Itálie) ve spolupráci s Ruským střediskem vědy a kultury v Praze za podpory asociace dětské umělecké tvorby „Lukáš“ ( Praha).

Projekt „Barvy míru“ byl vytvořen k propagaci myšlenky míru prostřednictvím dětské tvorby. V kresbách dětí z celého světa se odráží naděje na šťastné dětství v míru. Za dva roky existence projektu bylo shromážděno více než 18 000 kreseb dětí z mateřských škol a prvního stupně ZDŠ ze 110 zemí. Kresby dětí formou výstavy jsou pravidelně ukazovány v různých místech Itálie, ale i v jiných zemích. První výstava se konala v roce 2015 v parku obce Sant’Anna di Stazzema, ve kterém se nachází památník zahynuvším během Druhé světové války dětem a jejich rodičům.

Prezentace projektu dne 16. února 2018 v Italském kulturním institutu v Praze se zúčastnili rada Velvyslanectví Itálie v ČR Frederico Bernardi, prezident asociace „Barvy míru“ („I Colori Per la Pace“) Antonio Giannelli a dočasně pověřený výkonem funkce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov. Přivítali děti a učitele, již se zúčastnili projektu z české strany. Podtrhli kulturní a sociální význam výstavy a důležitost myšlenky míru na celém světě. Předali dětem a učitelům čestné diplomy.

Po ukončení oficiální části bylo žákům prvního stupně ZDŠ J. Guta-Jarkovského nabídnuto, aby nakreslili velký obrázek „Barvy míru“.

Dne 17. února 2018 v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze proběhla vernisáž výstavy „Barvy míru“.

Zástupci ruské a italské strany přivítali děti a hosty výstavy a vyjádřili naději na další spolupráci v rámci projektu. Prezident asociace „Barvy míru“ („I Colori Per la Pace“) Antonio Giannelli poděkoval RSVK v Praze a vyjádřil naději, že tato výstava proběhne v i Moskvě.

Na zahájení bylo promítnuto poselství dětí z italského vesnice Sant´Anna di Stazzema, ve kterém vyprávějí příběh o tom, jak v roce 1944 nacisté uskutečnili strašný zločin proti lidskosti, jehož obětmi bylo 560 lidí, včetně 130 dětí. Na videu se děti obrací ke všem s prosbou zachovat mír ve všech zemích. Je zajímavé, že projekt svoji první výstavu uskutečnil právě v italské vsi.

Poté žáci dětských tvůrčích studií „Cantabile“ pod vedením L. Zakirovové a MIX pod vedením N. Progoninové zazpívali písně v ruském, anglickém a francouzském jazyce.

Po koncertě měly všechny děti možnost zúčastnit se tvůrčí dílny o kreslení, během které barvily holubičky – symboly míru a upevňovaly je na glóbus, který představoval Zemi.

Na akci bylo přítomno více než 80 dětí a jejich rodičů.

Tento článek je dostupný v: Russian