Studenti MSU M. Lomonosova představili v RSVK v Praze divadelní program „Válka očima dětí“

Studenti MSU M. Lomonosova představili v RSVK v Praze divadelní program „Válka očima dětí“

Dne 20. ledna 2018 studentské divadlo Vysoké školy obchodu MSU M. Lomonosova představilo v Křišťálovém sále RSVK v Praze divadelní program „Válka očima dětí“. Představení bylo věnováno Dni ukončení blokády Leningradu a Mezinárodnímu dni památky obětí holokaustu. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Studentský kolektiv z Moskvy představil dočasně pověřený výkonem funkce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov, který přivítal veterána Velké vlastenecké války a obránce Leningradu A. Andrejeva a členy Společnosti blokádníků Leningradu, jejichž dětství proběhlo v období Velké vlastenecké války. Všem jim byly předány květiny a dárky na památku.

Zaměstnankyně Vysoké školy obchodu MSU M. Lomonosova N. Šarabarinová představila divákům spisovatelku J. Filipovič – autorku knihy „Skvoz mrak vojny my mčalis k našim zvězdam . . . „ (Mrakem války jsme se hnali k našim hvězdám . . .), na motivy které bylo představení vytvořeno. Zdůraznila, že vystoupení v RSVK v Praze je pro studenty zvlášť cenné, protože v sále byli přítomni veteráni Velké vlastenecké války a blokádníci Leningradu.

Režisérka představení – studentka MSU V. Maslo podtrhla, že hlavním úkolem představení je uchování památky na hrdinské činy lidí, kteří přežili válku a na ty, již zahynuli během Velké vlastenecké války. Představení je založeno na vzpomínkách lidí, kteří v dětství prožili Velkou vlasteneckou válku a blokádu Leningradu. Mladí umělci četli monology za doprovodu filmového zpravodajství z války a zpívali písně B. Okudžavy o válce. Představení rovněž proběhlo v Karlových Varech v Duchovní centru při chrámu sv. Petra a Pavla a na Západočeské univerzitě v Plzni.

Program „Válka očima dětí“ v RSVK v Praze zhlédlo více než 70 diváků.

 

Tento článek je dostupný v: Russian