Koncert ke Dni národní jednoty Ruska v RSVK v Praze

Koncert ke Dni národní jednoty Ruska v RSVK v Praze

Dne 3. listopadu 2017 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil koncert z cyklu „Poselství umění“. Akce byla v rámci společného projektu organizována Ministerstvem kultury RF, Federální agenturou Rossotrudničestvo a petrohradským Domem hudby.

Na koncertě u příležitosti Dne národní jednoty Ruska vystoupil laureát mezinárodní soutěže F. Chopina, laureát mezinárodní soutěže F. Liszta, laureát mezinárodní soutěže mladých klavíristů v Holandsku a Německu, držitel stipendia fondu „Novyje imena“, laureát ceny „Junyje talanty Rossii“, mladý ruský klavírista Vladislav Fedorov. Spolu s ním v Křišťálovém sále předvedl své umění vítěz ruské celostátní soutěže mladých interpretů na dechových nástrojích J. Bolšijanova, laureát II. ceny VIII. mezinárodní soutěže hudebníků – sólistů na bicí a dechové nástroje „Serebrjanyje zvuky“, koncertní mistr souboru trombonistů v mezinárodním symfonickém orchestru Ruska a zemí ASEAN v Denpasaru, člen orchestru Petrohradského státního akademického sboru trombonistů Dmitrij Krylov.

V podání hostů zazněla díla známých ruských a zahraničních skladatelů:

F. Schubert: Improvizace č. 3, S. Prokofjev: Sonáta pro klavír č. 6, G. Teleman: Fantazie č. 3 (přeloženo pro trombon), B. Marcello: Adagio a Allegro ze sonáty pro trombon a klavír, N. Rimskij-Korsakov: Koncert pro trombon a klavír, F. David: Concertino pro trombon s orchestrem.

Diváci po zásluze ocenili umění mladých ruských hudebníků a odměnili je bouřlivým potleskem.

Na večeru v Křišťálovém sále bylo přítomno asi 40 ruských krajanů a českých občanů.

Tento článek je dostupný v: Russian