V Praze proběhlo předání cen Stříbrný lukostřelec – Česko

V Praze proběhlo předání cen Stříbrný lukostřelec – Česko

Dne 2. listopadu 2017 v Praze v Národním domě na Vinohradech proběhlo předávání cen Stříbrný lukostřelec – Česko. Akce se uskutečnila v historickém sále, který nese jméno velkého ruského básníka V. Majakovského, jenž zde přesně před 90 lety v roce 1927 s velkým úspěchem vystoupil.

Cena v oblasti rozvoje společenských vztahů mezi Ruskem a Českem byla založena 23. března 2016. Soutěž se v ČR pod záštitou prezidenta České republiky Miloše Zemana a Velvyslanectví RF v ČR za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR konala podruhé.

Soutěž byla vyhlášena v dubnu a přihlášky bylo možné podávat do 10. října 2017. Letos v sedmi nominacích byly podány přihlášky na 30 projektů a 3 publikace v hromadných sdělovacích prostředcích. Prostudovalo je 14 odborníků. Výsledky tajného hlasování byly vyhlášeny formou hodnotících zpráv v každé nominaci.

Předávání cen se zúčastnili a vystoupili mimořádný a zplnomocněný velvyslanec RF v ČR A. Zmejevskij a pracovník mezinárodního oddělení Administrace ČR P. Pirunčík, který přednesl pozdrav Miloše Zemana.

Čestnými hosty večera byli rovněž vedoucí zastupitelství ceny Stříbrný lukostřelec – Evropa N. Jevdoljuková, obchodní zastupitel RF v ČR S. Stupar, představitel Rossotrudničestva a ředitel RSVK v Praze L. Gamza aj.

Ceremoniál zahájila vedoucí zastupitelství ceny Stříbrný lukostřelec – Česko J. Sorokinová, která zdůraznila, že cena nemá politický charakter. Jejím cílem je upevnění vzájemného porozumění a přátelství mezi národy Ruska a Česka. Vítězi ceny Stříbrný lukostřelec – Česko 2017 se v 7 nominacích stali:

1.„Historické dědictví“ – Památník národního písemnictví ČR za výstavu

Zkušenosti vyhnanství. Osudy emigrantů z bývalého ruského impéria v Československu mezi dvěma válkami“;

2.„Mezikulturní komunikace“ – Ruská kulturně-osvětová společnost na Moravě za festival „Ruské jaro na Moravě“;

3.„Obchod a obchodní komunikace“ – česká společnost Brisk Tábor za projekt „Zahájení výroby v Rusku“;

4.„Vzdělávací programy“ – učitelka ruského jazyka H. Rudněvová za projekt „Setkání, která pomohla ruským a českým studentům pochopit kulturu obou zemí a zlepšit znalost jazyků“;

5.„Mediální komunikace“ – český novinář I. Blažek za článek „Vlakem za krásami Petrohradu“;

6.„Sport“ – člen Koordinační rady ruských krajanů A. Fozikoš za projekt „Mezinárodní amatérský šachový turnaj „Zimní gambit“;

7.„Turistika a lázeňské programy“ – turistická společnost „Katran“ za projekt „Praha 15:15“.

Projekty, které obsadily 2. a 3. místo, obdržely čestné diplomy.

V nominaci „Osobnost“ byla cena Stříbrný lukostřelec – Česko za zvláštní přínos do rozvoje rusko-českých kulturních styků, za krásné podání a popularizaci písní ruských bardů udělena známému doma i v Rusku zpěvákovi Jaromíru Nohavicovi. Po obdržení ceny Jaromír Nohavica za doprovodu kytary zazpíval několik písní svých i ruských autorů.

Speciální cenu Stříbrný lukostřelec – Česko získal za dlouholetou popularizaci sportu a zvláštní zásluhy v oblasti sportovní diplomacie prezident Federace hokeje RF V. Treťjak. Ve svém vystoupení legenda ruského a světového hokeje vysoce ohodnotila úroveň rozvoje tohoto sportu v Česku a zvlášť podtrhla své přátelské vztahy s mnoha českými a slovenskými hokejisty. Na závěr Treťjak věnoval prezidentu ČR Miloši Zemanovi jím podepsaný hokejový dres legendární „Krasnoj mašiny“.

Slavnostní akt proběhl za doprovodu krásného koncertního programu, kterého se zúčastnili známí čeští a ruští umělci. V Majakovského sále vystoupili sólisté „Bolšovo těatra“ K. Kretovová a A. Merkurjev, populární český estrádní zpěvák, účastník ruské show „Golos“ (Hlas) L. Bubnar, známá operní pěvkyně V. Šípová aj.

Na večeru bylo přítomno více než 150 hostů, mezi nimiž byli i všichni účastníci soutěže Stříbrný lukostřelec – Česko 2017.

Tento článek je dostupný v: Russian