„Totalnyj diktant- 2017“ v RSVK v Praze

„Totalnyj diktant- 2017“ v RSVK v Praze

Dne 8. dubna 2017 se v Ruském středisku vědy a kultury (RSVK) v Praze konala vzdělávací akce „Totalnyj diktant“. Byla organizována  Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR, Střední školou při Velvyslanectví RF v ČR a Mezinárodním kulturním institutem Klíč (MKI).
Letos byla celosvětová akce gramotnosti „Totalnyj diktant“ organizována Fondem podpory jazykové kultury občanů současně ve více než 866 městech Ruska a v 70 zemích. Účastníkem akce se mohl stát každý zájemce, který si chtěl zkontrolovat úroveň svých znalostí v ruském jazyce. Text diktátu „Město na řece“ napsal známý ruský spisovatel, historik a scenárista Leonid Juzefovič.

Před začátkem akce vedoucí Kurzů ruského jazyka při RSVK v Praze Jekatěrina Zubkovskaja poskytla konzultaci o nejčastěji se vyskytujících chybách při psaní diktátu.

Diktát v Praze psalo více než 44 osob různých věkových kategorií a profesí. Bylo mezi nimi mnoho mládeže, ruských krajanů, občanů zemí SNS a rovněž několik Čechů.

Letos se akce „Totalnyj diktant“ nekonala jen v Praze. V Brně byly jejími organizátory Ruská kulturně-osvětová společnost na Moravě a Filozofická fakulta Masarykovy univerzity. Zúčastnilo se jí 18 osob. V Hradci Králové na katedře ruského jazyka a literatury Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové se akce zúčastnili ti, kdo studují ruský jazyk. V Karlových Varech byla organizátorem diktátu Nedělní škola při pravoslavném chrámu Petra a Pavla.  Psalo ho 7 osob.

Letos předání cen laureátům a vítězům proběhne během setkání s autorem textu Leonidem Juzefovičem, které se uskuteční 11. května 2017 v RSVK v Praze.

Akce, jíž se v ČR zúčastnilo celkem 100 osob, proběhla v přátelské atmosféře a byla komentována místním ruskojazyčným tiskem.

 

Tento článek je dostupný v: Russian