Vzpomínkový večer na Vladimira Vysockého v RSVK v Praze

Vzpomínkový večer na Vladimira Vysockého v RSVK v Praze

Dne 25. ledna 2017 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil vzpomínkový večer na ruského básníka, herce, autora a interpreta písní Vladimira Vysockého. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Večer zahájila doktorandka Ústavu divadelní a filmové vědy SAV Mgr.art. Zuzana Spodniaková. Přednesla zajímavý referát o životě a díle básníka, který je velmi populární v Rusku i za jeho hranicemi. Během přednášky bylo možné zhlédnout fotografie Vladimira Vysockého, jeho rodiny, domu, kde vyrůstal a rovněž audio a video úryvky z vystoupení, představení a filmů, ve kterých umělec hrál. Zuzana Spodniaková též podrobně informovala o nedůležitějších okamžicích ze života Vysockého, které měly zásadní vliv na jeho tvorbu.

Poté známý český překladatel Milan Dvořák, jenž první v Československu přeložil do češtiny básně Vysockého, zazpíval za doprovodu kytary několik jeho písní. Své vystoupení doplnil komentářem k tvorbě a jednotlivým dílům básníka. Uvedl i několik příběhů z vlastního života, které podle jeho mínění dokazují, že poezie V. Vysockého spojuje lidi a spojuje i pokolení.
Publikum zpívalo společně s interprety a nechtělo je nechat odejít ze scény. Na závěr večera na prosbu diváků Milan Dvořák zazpíval píseň „Sportivnaja“.

Na akci bylo přítomno více než 50 lidí, především z řad Čechů.

Tento článek je dostupný v: Russian