Den ruského jazyka v českých školách v Plzni

Den ruského jazyka v českých školách v Plzni

Dne 25. ledna 2017 se v Plzni konala vzdělávací akce „Den ruského jazyka“. Akce byla provedena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR. Zúčastnili se jí studenti Gymnázia T.G. Masaryka a Středního odborného učiliště obchodu, užitého umění a designu.

V rámci akce „Den ruského jazyka“ vedoucí Kurzů ruského jazyka při RSVK v Praze J. Zubkovskaja na Gymnáziu T.G. Masaryka provedla volně dostupnou hodinu „Cestování do země Azbuky. Ruský jazyk za 60 minut“. Žáci, kteří nikdy nestudovali ruský jazyk, se formou hry seznámili s azbukou, získali první zkušenosti se čtením a psaním, naučili se první věty a připravili v ruském jazyce pohádku „O řepě“. Akce se zúčastnilo 32 studentů, kteří se musejí rozhodnout, jaký druhý cizí jazyk si zvolí.

Na Středním odborném učilišti obchodu, užitého umění a designu se akce zúčastnilo 56 studentů. Pro ně byla rovněž organizována volně dostupná hodina „Cestování do země Azbuky. Ruský jazyk za 60 minut“. Poté jim byla nabídnuta multimediální prezentace „Zajímavá fakta o Rusku“, která poutavou a dostupnou formou představila českým studentům bohatou historii, kulturu a přírodní zajímavosti Ruska.

Vedoucí oddělení vědy a školství V. Novoselovová seznámila studenty vyšších ročníků učiliště se systémem ruského školství a možnostmi studia v Rusku.

Program akce „Den ruského jazyka“ se těšil velkému zájmu českých studentů a jejich učitelů. Zdůraznili, že za tento den zjistili hodně zajímavostí o Rusku a ruském jazyce. Čeští učitelé též vyjádřili přání pokračovat ve spolupráci s Ruským střediskem vědy a kultury v Praze a domluvili se na pořádání společných akcí do budoucna.

Tento článek je dostupný v: Russian