Koncert americké klavíristky Mily Smith v RSVK v Praze

Koncert americké klavíristky Mily Smith v RSVK v Praze

Dne 5. října 2016 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil klavírní koncert „Hudba mé duše“ známé americké klavíristky a varhanice ruského původu Mily Smith. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Mila Smith se narodila v Rusku. Koncem 80. let vystudovala Hudební učiliště Gněsiných. Pokládá se za pokračovatelku jeho tradic. V současnosti žije v USA a je členkou Gildy varhaníků Ameriky, působí jako hudební ředitelka a varhanice v episkopálním kostele Svatého Simona v New Jersey. Klavíristka svůj koncert věnovala památce svého zesnulého manžela C. Smitha, protože manželství s ním ji vrátilo k profesionálním hudebním vystoupením.

Na večeru zazněly skladby P. Čajkovského z cyklu Roční období, skladby R. Schumanna, dvě předehry S. Rachmaninova, skladby F. Chopina a rovněž Arabeska C. Debussy a Ave Maria F. Schuberta.

Na koncertě bylo přítomno více než 40 ruských krajanů a Čechů, kteří bouřlivým potleskem děkovali umělkyni za krásné podání skladeb světové klasiky.