Festival ruskojazyčných škol Česka „Lukomorje“ v RSVK v Praze

Festival ruskojazyčných škol Česka „Lukomorje“ v RSVK v Praze

Dne 9. června 2016 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil festival ruskojazyčných škol Česka „Lukomorje 2016“. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci s Mezinárodním kulturním institutem Klíč.

Akci zahájila předsedkyně Mezinárodního kulturního institutu Klíč Anna Jevsinová, která přečetla dopis prezidenta festivalu, profesora Institutu ruského jazyka A.S. Puškina Vladimira Annuškina.

Vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza přivítal žáky, studenty a jejich pedagogy. Připomněl výročí narození Alexandra Puškina a zdůraznil, že festival „Lukomorje“ se v RSVK v Praze koná již potřetí. Popřál všem účastníkům úspěšné vystoupení.

Program slavnostního koncertu zahájila žákyně Školy ruského jazyka a literatury při RSVK Polina Baženovová, která zahrála na klavír skladbu A. Skrjabina. Stala se jednou ze 12 laureátů a laureátek vyšších ročníků této školy v nominaci „Slohová kompozice a esej“.

Nejmladší účastníci festivalu Diana Chimičová a Andrej Kravčenko přednesli verše Agnie Barto a Vladimira Stěpanova.

Ruská škola při ruském pravoslavném kostele v Karlových Varech připravila divadelní inscenaci „Ruské slovo“ o pramenech a významu ruského jazyka.

Studenti Gymnázia Dialog připravili několik čísel, z nichž nejzajímavější byl úryvek z představení „Krokodýl Gena a jeho přátelé“ v podání studentů nižších ročníků.

Žáci česko-ruské školy VĚDA ukončili program úryvkem z představení „Škodlivé rady“ podle stejnojmenné knihy G. Ostera.

Po koncertu byli odměněni ředitelé škol, učitelé a vítězové festivalu. Všichni laureáti obdrželi dárky na památku a diplomy.

Festival, kterého se zúčastnilo asi 100 lidí, byl ukončen společným fotografováním účastníků a hostů festivalu u hlavního vchodu RSVK v Praze.

Tento článek je dostupný v: Russian