Jízda motocyklů „Cestami vítězství“ v Praze

Jízda motocyklů „Cestami vítězství“ v Praze

Dne 7. května 2016 účastníci jízdy motocyklů „Cestami vítězství“, kterého se zúčastnilo asi 50 motorkářů z ruských klubů „Ruští motocyklisté“, „Noční vlci“ a další přijeli do Prahy.

Po příjezdu do centra města navštívili Olšanský hřbitov, kde jsou pochováni rudoarmějci, již padli při osvobození Československa od fašismu. Zde je nadšeně uvítalo asi 500 ruských krajanů a Pražanů. Účastníci jízdy položili květiny a věnce k památníku Sovětskému vojáku – osvoboditeli. Vedle chrámu Svaté Bohorodičky se uskutečnila smuteční tryzna na počest padlých vojáků. Akce proběhly za podpory Velvyslanectví RF v ČR a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Večer se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze uskutečnilo setkání účastníků jízdy s ruskými krajany a Pražany. Ruské a české motorkáře zde přivítal mimořádný a zplnomocněný velvyslanec RF v ČR Alexandr Zmejevskij.

Setkání v Křišťálovém sále RSVK v Praze zahájil vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza, který poblahopřál veteránům, účastníkům jízdy a všem přítomným k 71. výročí velkého vítězství.

Poté vystoupili ruští veteráni z Moskvy, kteří osvobozovali Prahu – Boris Zvěgincev, Vladimir Dymkov a Radij Bulatkin. Povyprávěli o posledních dnech Velké vlastenecké války v Československu. Sál bouřlivě reagoval na zprávu, že 7. května Boris Zvěgincev oslavil 91 let.

Vedoucí jízdy, člen klubu „Noční vlci“ Andrej Bobrovskij srdečně poblahopřál veteránům a všem přítomným k blížícímu se Dni vítězství. Ubezpečil je, že mladí lidé si i nadále budou vážit památky na vojáky, kteří padli při osvobození Evropy, vyzval k boji s překrucováním historické pravdy o Druhé světové válce. Vedoucí českého motorkářského klubu Red Eyed Crue Lalin Lipovec poděkoval ruským veteránům za jejich hrdinství a vklad do vítězství.

Se svým programem vystoupil soubor Legija, v jehož podání zazněly válečné písně. Závěrečnou píseň Den vítězství sál zpíval spolu a veterány a umělci ve stoje.

V přeplněném sále bylo přítomno asi 200 osob, především Čechů. Po koncertě měli účastníci a hosté možnost pobesedovat v neformálním prostředí.

Tento článek je dostupný v: Russian