III. mezinárodní festival intelektuálních her Křišťálový Golem v Praze

III. mezinárodní festival intelektuálních her Křišťálový Golem v Praze

Ve dnech 6.-8. května 2016 se v Aktovém sále pivovaru Staropramen uskutečnil III. mezinárodní festival intelektuálních her Křišťálový Golem. Akce byla organizována pražským klubem znalců „Co? Kde? Kdy? za informační podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a Velvyslanectví Ázerbájdžánské republiky v ČR.

Festival Křišťálový Golem proběhl v Praze již potřetí. Během tří dnů účastníci hráli hry „Brain-ring“, „Svoje hra“, intelektuální hru „Chamsa“. Vítězům dvoudenního turnaje ve „Čto? Gdě? Kogda?“ (Co? Kde? Kdy?) byla předána hlavní cena festivalu „Křišťálový Golem“.

Letos se festivalu zúčastnilo 29 ruskojazyčných družstev z 16 zemí – Běloruska, Ázerbájdžánu, Velké Británie, Německa, Gruzie, Izraele, Kazachstánu, Lotyšska, Moldávie, Nizozemí, Ruska, Ukrajiny, Finska, ČR, Švýcarska a Estonska.

Na zahájení festivalu vystoupil vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza, který se podělil o své dojmy z posledních her „Co? Kde? Kdy?“ a zdůraznil vysokou úroveň festivalu. Rovněž podtrhnul, že se festival koná v předvečer 71. výročí osvobození Československa od fašismu a ukončení Druhé světové války. Popřál všem účastníkům hodně štěstí ve hře.

Rada Velvyslanectví Ázerbájdžánské republiky v ČR Nigar Afandievová pozdravila účastníky a organizátory festivalu a popřála jim rovněž hodně štěstí a úspěchů během intelektuálních soubojů.

Do Prahy přijelo více než 200 zájemců, aby se zúčastnilo jednoho z největších evropských festivalů intelektuálních her. V sále panovala přátelská atmosféra, která napomáhala upevňování kontaktů mezi mladými krajany, žijícími v různých zemích.

Dne 6. května se uskutečnila tři kola po 12 otázkách a rovněž písemný výběr pro účast ve hře „Svoje hra“ a „Chamsa“.

Dne 7. května proběhla 3 závěrečná kola po 12 otázkách, během kterých byli určeni finalisté. 1. místo obsadilo družstvo „Klan Suprano“ z Ukrajiny, 2. místo „Chroničeskije razumnyje United“ z Běloruska a 3. místo – družstvo „Gusejnova“ z Ázerbájdžánu. Zvláštní cenu Naděje Ruského střediska vědy a kultury získalo družstvo Palestina z Palestiny.

Dne 8. května byl pro všechny účastníky organizován kulturní program, zápas v pétangue a dílny.

Tento článek je dostupný v: Russian