Dny Domu ruského zahraničí A. Solženicyna v RSVK v Praze

Dny Domu ruského zahraničí A. Solženicyna v RSVK v Praze

Dne 7.dubna 2016 byly v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze zahájeny dny Domu ruského zahraničí A. Solženicyna. Akce byla připravena a provedena Domem ruského zahraničí A. Solženicyna, Slovanským institutem AV ČR a Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR za podpory Slovanské knihovny Praha.

Dům ruského zahraničí Alexandra Solženicyna je unikálním komplexem, který tvoří fond památníků duchovní a hmotné kultury emigrace. Organicky spojuje funkce muzea, archivu, knihovny, vědecko-výzkumného, informačního, vydavatelského a kulturně-osvětového střediska. Dům je podle statutu i ve své podstatě muzeem-archivem zahraničního Ruska. Jsou v něm uschovány předměty každodenního života, umělecké předměty, dokumenty, rukopisy, knižní sbírky, fotografie, filmy a jiné unikátní předměty a zdroje informací o historii a životě ruské emigrace.

Akci zahájil vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Leonid Gamza, který přivítal hosty. Zdůraznil, že Rossotrudničestvo dávno a efektivně spolupracuje s Domem ruského zahraničí. Vyjádřil odhodlání k další spolupráci při přípravě společných akcí, směřujících ke konsolidaci ruského světa v zahraničí.

Vedoucí oddělení pro rozvoj a styky s veřejností Světlana Dubrovinová provedla prezentaci Domu ruského zahraničí A. Solženicyna. Informovala o činnosti domu a historii jeho vzniku, představila program dnů a promítla dokumentární film o domu „Posolstvo na Taganskom cholme“ (Poselství na Taganském vrchu).

Tentýž den se v Křišťálovém sále uskutečnila prezentace společných mezinárodních projektů Domu ruského zahraničí.

Projekt „Russkoje prisutstvije v tvorčestve francuzskich pisatělej russkogo proischožděnija“ Rossija vidimaja i něvidimaja“ (Ruská účast v tvorbě francouzských spisovatelů ruského původu: Rusko viditelné a neviditelné) představila docentka Štrasburgské univerzity Tatiana Viktorová, která na příkladu současného francouzského dramatika Michaela Vinavera, pocházejícího z emigrantské rodiny: po matce z rodiny poslance první Státní dumy Maxima Vinavera, demonstrovala uchování kulturní identity ruské emigrace v zahraničí.

Zástupkyně Slovanského institutu AV ČR Dana Hašková představila společný projekt Památníku národního písemnictví (Praha) , Slovanského institutu AV ČR (Praha), Slovanské knihovny (Praha) a Domu ruského zahraničí „Opyt emigracii“ (Zkušenosti emigrace).

Další představitelka Slovanského institutu AV ČR Julie Jančárková uvedla projekt „Biografický lexikon ruské emigrace v meziválečném Československu“ (Slovanský institut AV ČR).

Poté byl ve Velkém sále RSVK v Praze promítnut film „Jevgenij Čirikov: izgnannik zemli russkoj“ (Jevgenij Čirikov: vyhnanec ruské země), jenž byl natočen v roce 2015 filmovým studiem „Russkij puť“
– Ruská cesta. Film představil ředitel a umělecký vedoucí filmového studia Sergej Zajcev, který sdělil, že uběhlo více než 80 let od té doby, co už není mezi námi významný ruský spisovatel, dramatik a publicista Jevgenij Čirikov (1864 – 1932). Do revoluce byl Čirikov jako dramatik velmi populární a když opustil svoji vlast, stal se velmi známý jako spisovatel i v Evropě.

Na akci bylo přítomno více než 50 osob z řad ruských krajanů a českých občanů, mezi kterými byl i ředitel Slovanské knihovny Lukáš Babka a zaměstnanci Slovanského institutu AV ČR.

Dne 8. dubna se v RSVK v Praze uskuteční prezentace posledního čísla nejstaršího časopisu ruského zahraničí „Věstníku ruského křesťanského hnutí“ a kulatý stůl, věnovaný řeholnici, matce Marii.

Dne 9. dubna ve Velkém sále RSVK proběhne prezentace filmového studia „Russkij puť“, kterou povede ředitel a umělecký vedoucí filmového studia, prezident mezinárodního festivalu „Russkoje zaruběžije“, laureát ceny „Zolotoj orel“, filmový režisér Sergej Zajcev. Pracovnice Slovanského institutu AV ČR Julie Jančárková poví o společném projektu filmu, věnovaného ruskému historikovi umění a architektury Nikolaji Okuněvovi, který dlouhou dobu žil a pracoval v Československu v emigraci.

Tento článek je dostupný v: Russian