Vernisáž výstavy „Pohádka“

Vernisáž výstavy „Pohádka“

Dne 8. prosince se v Křišťálovém sále Ruského domu v Praze uskutečnila vernisáž výtvarné výstavy „Pohádka“ mladé autorky Olgy Rybačuk v rámci projektu „Umělci skutečného světa“. Akci pořádalo Zastupitelsví Rossotrudničestva v ČR.

Olga Rybučuk vystudovala Kyjevskou akademii umění a Fakultu grafiky Ostravské univerzity, obor ilustrace a knižní design. Hlavním tématem její dnešní tvorby je kultura a zvyky slovanských národů. Olga na výstavě spojila díla věnovaná ukrajinskému národnímu kroji, vytvořená ve spolupráci s mladými módními návrháři, s díly pohádkového charakteru, mytologickými příběhy a citáty.

Celkem je na výstavě k vidění 17 obrazů různých velikostí, nakreslených akrylovými barvami na plátnech a kartonech. Autorka zobrazuje portréty žen a autoportréty v barevných šátcích a s bohatou pokrývkou hlavy, zdobené drahokamy a drahými kameny. Mýtická zvířata na obrazech malířky se vyznačují charakteristickým „rozumným“ vzhledem.

Pro Olgu Rybačuk je výstava v Ruském domě v Praze první osobní výstavou, což je velká událost pro každého autora, zvlášť když se vernisáž konala na Mezinárodní den malířů.

Tento článek je dostupný v: Russian