Prezentace knihy „Životopis Viktora Vasiljeviče Karpuškina“

Prezentace knihy „Životopis Viktora Vasiljeviče Karpuškina“

Dne 10. prosince se v Ruském domě v Praze konala prezentace knihy „Život Viktora Vasiljeviče Karpuškina“. Akci pořádala veřejnoprávní organizace VSČzS za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Kniha vypráví o osudu bílého emigranta terského kozáka Viktora Karpuškina, který v 19 letech opustil svou vlast s Wrangelovou armádou. Neznámé detaily tehdejších událostí popsal člověk, který nebyl závislý na politice sovětského státu. Jde o nevymyšlený příběh očitého svědka o životě v carském Rusku, o občanské válce, útěku do zahraničí a o snu o návratu do rodné země.

Prezentaci knihy v Praze zorganizoval ataman Všekozáckého svazu českých zemí a Slovenska Michail Dzjuba, který předal rukopis, fotografie a dokumenty nakladateli-charitativní nadaci “Chopercy”. Kniha vyšla za podpory Fondu prezidentských grantů v rámci projektu “Dědictví těch, kteří opustili vlast” k výročí Ruského exodu a 100. výročí “Ruské akce pomoci” v nákladu 700 kusů. Jeden z výtisků byl darován knihovně Slovanského ústavu AV ČR, další knihovně Ruského domu v Praze.

Tento článek je dostupný v: Russian