Projektový den pro české gymnazisty se konal v Ruském domě v Praze

Projektový den pro české gymnazisty se konal v Ruském domě v Praze

Dne 26. října 2021 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze uskutečnil projektový den pro čtrnáct středoškoláků z Brandýsa nad Labem (Středočeský kraj). Mladí lidé studují ruštinu jako druhý cizí jazyk. Přišli do Ruského domu v Praze, aby se dozvěděli více o Rusku a procvičili si ruštinu.

Během exkurze se hosté dozvěděli, že v roce 2021 oslavil Ruský dům – Ruské středisko vědy a kultury v Praze – 50. výročí své činnosti. Studenti si prohlédli Velký sál, knihovnu, výstavu „Portrét cizince“ výtvarníka Nikolae Prisaka, konanou v Křišťálovém sále a také dostali pozvání na akce, pořádané v RSVK v Praze.

Lektoři Kurzů ruského jazyka při RSVK v Praze pro hosty připravili bohatý program. Mladí lidé si udělali virtuální výlet napříč Ruskem, hráli jazykové hry v ruštině, vyrobili si matrjošky vlastníma rukama a dozvěděli se o historii této hračky. Významná část projektového dne byla věnována F.M.Dostojevskému, jehož 200. narozeniny se v roce 2021slaví. Středoškoláci se seznámili s životopisem spisovatele a také na interaktivní výstavě „Dostojevského omalovánky“, kterou poskytlo „Literární pamětní muzeum F. M. Dostojevského“ (Petrohrad), mohli vymalovat postavy nejslavnějších děl spisovatele, dozvědět se, jaké oblečení nosili a jak se tyto oděvy nazývají v ruštině. Na závěr projektového dne gymnazisté složili zkušební test z ruštiny jako cizího jazyka na úrovni A2 a B1 (podle délky studia ruštiny) a test úspěšně zvládli.

Tento článek je dostupný v: Russian