Prezentace knihy v Ruském domě v Praze

Prezentace knihy v Ruském domě v Praze

Dne 23. října 2021 se v Křišťálovém sále Ruského domu v Praze uskutečnila prezentace nového románu spisovatele Romana Duchovného „Umělecká díla“. Akci připravilo a provedlo české nakladatelství OKTANPRINT s podporou Ruského domu v Praze.

Roman Duchovnyj (Kritzberg), vystudovaný lingvista, je autorem dvou knih – beletrií. První kniha vyšla v roce 2014, druhá byla představena posluchačům Ruského domu na tvůrčím setkání. Publikace obsahuje črty, povídky a eseje spisovatele, dva romány i dramatické hry ve stylu tragikomické fantasmagorie.

Spisovatel zahájil setkání slovy poděkování všem, kteří pomohli knize spatřit světlo světa, podělil se o své dojmy z toho, jak probíhaly práce na vzniku knihy, jaká témata ho nejvíce ovlivnila a jak se posledních pět let života v německém městě Dortmund odrazilo v jeho tvorbě.

Na setkání zazněly úryvky z povídek a esejí: „Miluj bližního svého“, „Emigrace“, „Jak krásný je tento svět“, „Leť se mnou na měsíc“, zazněly autorské překlady zahraniční poezie, ale i jazzové skicy v podání Romana Duchovného. V úryvku z eseje „Emigrace“ se vyznává ze své velké lásky k jazzu a přispívá tak k jednotě lidí, kterým tento hudební styl není lhostejný. Na setkání vystoupila operní pěvkyně z Dortmundu Albina Gonopolskaja.

Setkání bylo zakončeno besedou s diváky, mezi nimiž byli mladí krajané a občané České republiky, zástupci Svazu ruskojazyčných spisovatelů v ČR. Kopii své nové knihy Duchovnyj také daroval knihovně Ruského domu v Praze.

Tento článek je dostupný v: Russian