Vernisáž výstavy „Portrét cizince“

Vernisáž výstavy „Portrét cizince“

Dne 7. října se v Křišťálovém sále Ruského domu v Praze uskutečnila vernisáž výstavy „Portrét cizince“ rumunského umělce Nicolae Prisaca. Akci pořádalo Zastupitelství Rossotrudničestva v České republice.

Výstava „Portrét cizince“ je pořádána v rámci nového projektu Ruského domu v Praze „Umělci skutečného světa“. Projektu se zúčastní umělci z různých zemí s osobními výstavami. Prvním účastníkem projektu byl rumunský umělec Nicolae Prisac.

Nicolae se narodil v Kišiněvě a dokončil magisterské studium na Fakultě malířství Západní univerzity v Temešváru. V jeho biografii je několik velkých osobních a skupinových výstav v Rumunsku. Umělec přivezl do Prahy více než 60 svých olejomaleb. Většina z nich je věnována určité tajemné postavě – „cizinci“, ve které můžete snadno vidět rysy samotného autora. Výstava je pozoruhodná svou emocionalitou a barevností, autor odvážně používá citáty ze světové klasiky malby. Při zahájení výstavy si diváci Ruského domu v Praze všimli zvláštnosti a originality autorových děl.

Tento článek je dostupný v: Russian