Projektový den pro české gymnazisty se konal v Ruském domě v Praze

Projektový den pro české gymnazisty se konal v Ruském domě v Praze

Dne 7. října 2021 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze konal projektový den pro studenty gymnázia z Pardubic (Pardubický kraj).

Mladí lidé studují ruštinu jako druhý cizí jazyk již několik let a dobře ji ovládají. Dvacet studentů gymnázia se svým učitelem ruštiny přijeli, aby se dozvěděli více o Rusku, jeho kultuře a procvičili se v ruštině.

Hosté se dozvěděli, že v roce 2021 oslavil Ruský dům – Ruské středisko vědy a kultury v Praze – 50. výročí. Mladí lidé si prohlédli Velký sál, knihovnu, v Křišťálovém sále se stali prvními návštěvníky výstavy „Portrét cizince“ od umělce Nikolae Prisaca a také obdrželi pozvání na akce pořádané v RSVK v Praze.

Učitelé Kurzů ruského jazyka při RSVK v Praze připravili pro hosty bohatý program. Mládež uskutečnila virtuální výlet po Rusku, hrála jazykové hry v ruštině, vyrobila si vlastnoručně matrjošku a seznámila se s historií této hračky. Část projektového dne byla samozřejmě věnována F.M.Dostojevskému, jehož 200. narozeniny se v roce 2021 slaví. Gymnazisté se seznámili s biografií spisovatele a hrdiny jeho děl. Na interaktivní výstavě „Dostojevského omalovánky“, kterou poskytlo „Literární pamětní muzeum. F. M. Dostojevského“ (Petrohrad), mladí lidé namalovali postavy nejslavnějších spisovatelových děl a dozvěděli se, jaké šaty nosí a jak se tomuto oblečení říká rusky.

Na konci projektového dne studenti gymnázia úspěšně složili zkušební test z ruštiny jako cizího jazyka na úrovních A2 a B1 (podle toho, jak dlouho se rusky učí).

Tento článek je dostupný v: Russian