Ruský dům v Praze uspořádal Den ruského vzdělávání a Den otevřených dveří v kurzech ruského jazyka

Ruský dům v Praze uspořádal Den ruského vzdělávání a Den otevřených dveří v kurzech ruského jazyka

Dne 8. září se v Křišťálovém sále Ruského domu v Praze konala akce pro české studenty, učitele a všechny, jež zajímala možnost získat vzdělání v Rusku a naučit se ruský jazyk.

Účelem setkání bylo získat informace o možnostech získání vzdělání v Rusku pro bakalářské, magisterské a postgraduální programy, jakož i přípravné kurzy z ruského jazyka, krátkodobé a dlouhodobé akademické a vzdělávací stáže, zvyšování kvalifikace a druhé vysokoškolské vzdělání.

Dočasně zmocněná vedoucí Rossotrudničestva v České republice Alina Šuninová  pozdravila hosty a účastníky setkání a poděkovala jim za zájem o ruské vzdělávání.

Zástupkyně oddělení vědy a vzdělávání Ruského domu v Praze Lilia Lukjanovová podrobně hovořila o vzdělávacích programech v Rusku, postupu a termínech pro předkládání dokumentů k účasti na prvním kvalifikačním stupni v České republice a požadavcích na dokumentaci kandidáta, seznámila hosty s práci webových stránek education-in-russia.com. Podrobněji byly představeny univerzity ve městech Omsk, Penza, Rostov na Donu a Samara.

Vedoucí kurzů ruského jazyka při RSVK v Praze Ludmila Nyklová seznámila posluchače s nabídkou kurzů ruského jazyka, informovala o možnosti složit certifikovanou zkoušku z ruštiny jako cizího jazyka v Ruském domě v Praze. Každý měl možnost absolvovat test ke zjištění úrovně znalostí ruského jazyka a vybrat si vhodný kurz ruštiny v Ruském domě v Praze.

Hostem Dne ruského vzdělávání byl Vlastislav Stavinoha, student kurzů ruského jazyka při RSVK v Praze, nyní student druhého ročníku postgraduálního studia na Petrohradské státní univerzitě. Vlastislav se podělil o své zkušenosti ze studia na univerzitě v letech 2020-2021 a sdělil, že letos v létě využil v rámci letní školy také  program  pro studium ruského jazyka.

Na konci oficiální části mohl každý pobesedovat v neformálním prostředí, získat další informace a vyměnit si kontakty.

Tento článek je dostupný v: Russian