Proběhla první online přednáška „Okno do Ruska: kultura, charakter, osud“ ze série přednášek pro učitele ruského jazyka jako cizího

Proběhla první online přednáška „Okno do Ruska: kultura, charakter, osud“ ze série přednášek pro učitele ruského jazyka jako cizího

Online se setkali učitelé ruského jazyka jako cizího, čeští studenti, kteří se učí ruštinu, zástupci Nižegorodské státní jazykové univerzity (NSJU) N.A. Dobroljubova, zástupci Rossotrudničestva ČR a Doněcku.

Účastníky pozdravila rektorka NSJU, doktorka filologických věd, profesorka Žanna Nikonovová a vedoucí oddělení vzdělávání RSVK v Praze Lilia Lukjanovová.

Ředitelka Ústavu ruského jazyka, profesorka, doktorka filologie Natalia Makšancevová měla přednášku, během níž byly projednány klíčové myšlenky a průřezové motivy ruského jazykového obrazu světa, byl učiněn pokus identifikovat souvislost těchto myšlenek se specifickými rysy ruské kultury.

Přednášející analyzovala fenomén „ruskosti“ na příkladu publicistických a literárních textů F. Tjutčeva, J. Dolmatovského a A.S. Puškina, odrážejících národní charakter a osud Ruska. Učitelé pochopili původ etnonyma „Rus“ a etymologii slov „Rus“, „četa“, „přítel“.

Příští setkání si účastníci naplánovali v rámci přednáškového cyklu „Okno do Ruska: kultura, charakter, osud“ na 16. prosince 2020.

Tento článek je dostupný v: Russian