Ve dnech 20. – 21. listopadu se v České republice v online formátu konalo III. mezinárodní fórum mládeže „Mládež, energie, iniciativa“

Ve dnech 20. – 21. listopadu se v České republice v online formátu konalo III. mezinárodní fórum mládeže „Mládež, energie, iniciativa“

Fórum organizovaly mezinárodní kulturní institut (MKI) „Klíč“, Klub mládežnické a dětské diplomacie v ČR za podpory Velvyslanectví RF v ČR a Zastupitelství Rossotrudničestva v České republice.

Účastníci z Ruska i krajané z Kazachstánu, Srbska, Slovenska, Česka a Maďarska se setkali v srdečné a přátelské atmosféře.

První den fóra se konaly zasedání „Pravnuci osvoboditelů“ a štafeta pamětních a pátracích akcí, během nichž účastníci hovořili o svých aktivitách.

21. listopadu se v rámci fóra konal Den ruského jazyka. Profesor Puškinova institutu ruského jazyka Vladimir Annuškin uskutečnil informativní přednášku na téma „Jazyk a život“. Annuškin dal divákům několik rad, jak pracovat na kráse a obsahu svého projevu. Členové Klubu mládežnické a dětské diplomacie  vystoupili s prezentací ruské kultury, informovali například o tajemství ruského pití čaje a uspořádali také kvíz o znalostech Ruska a ruské kultury. Studenti Nižegorodské státní univerzity N.A. Dobroljubova představili divákům ruské lidové písně v moderním zpracování a studenti Gorlovského institutu cizích jazyků předvedli pro nejmladší účastníky hru podle pohádky „Kolobok“ (Koblížek).

Na závěr fóra se konalo setkání online klubu „Veřejná diplomacie, dobrovolnictví a rozvoj mezinárodního partnerství“, během kterého zástupci organizací a institucí, účastnících se fóra, hovořili o svých projektech.

Fóra a Dne ruského jazyka se zúčastnilo více než 70 lidí, mezi nimiž byli krajané, čeští žáci a studenti a učitelé ruského jazyka.

Tento článek je dostupný v: Russian