Interaktivní online projekt „Skutečná číslice“ se konal ve dnech 2.-15. listopadu 2020.

Interaktivní online projekt „Skutečná číslice“ se konal ve dnech 2.-15. listopadu 2020.

Ruské středisko vědy a kultury v Praze a jekatěrinburgské Antimuzeum počítačů a her představily interaktivní online projekt „Skutečná číslice“ v rámci „Evropské noci muzeí“, věnované historii výpočetní techniky ve světě.

Dne 2. listopadu 2020 proběhlo otevření „Skutečné číslice“ online. Každý mohl vidět počítače, vyrobené v různých letech v SSSR, zemích RVHP a v Rusku: Poisk, Quorum, Mikroša, Robotron, ZK Spectrum, počítačové komponenty M1 z roku 1950, stejně jako počítače zahraničních výrobců Apple Macintosh SE, Apple G3, iMac, Amig Mega ST2, Intel 8088 – 486, založený na procesorech Pentium, včetně vzácných Pentium Pro. Výstava byla doplněna vzácnými mikroobvody, procesory, nosiči informací, počínaje děrnými štítky a děrnými páskami.

Každý den se konaly různé přednášky, návštěvníci online projektu se mohli seznámit s historií vývoje sovětské elektroniky a vývoje počítačů ve světě. Odborníci sdělili, jak vypadaly první elektronické počítače, herní konzole, TV boxy a počítače. Hovořili také o tom, které kultovní počítače prožívají své znovuzrození a o sovětských 8bitových počítačích, které si získaly pozornost světové kinematografie.

Jediné radiotechnické muzeum na Urale, které se nachází ve vile, kde žil během studií na Jekatěrinburgském teologickém učilišti  vynálezce rozhlasu Alexandr Stěpanovič Popov, 4. listopadu 2020 pohostinně otevřelo své brány účastníkům „Skutečné číslice“.

Na různých online platformách se projektu zúčastnilo asi 40 000 lidí.

Tento článek je dostupný v: Russian