Zahájení výstavy grafických děl Vladimira Neustrojeva v RSVK v Praze

Zahájení výstavy grafických děl Vladimira Neustrojeva v RSVK v Praze

Dne 8. září 2020 se ve foyeru Ruského střediska vědy a kultury v Praze konalo zahájení výstavy grafických děl ruského malíře a ilustrátora Vladimira Neustrojeva. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

     Na výstavě je představeno 25 grafických děl, mezi kterými je zobrazení městských scenérií a venkovské krajiny v Rusku, Česku, Itálii, Turecku a Jordánsku, řada portrétů a rovněž díla v žánru magického realismu.

    Výstava je věnována podstatě lidské paměti, především zvláštnostem uměleckého vnímání skutečnosti.   Je to grafická novela o tom, jak se realita transformuje do vzpomínek a vzpomínky do obrazu. Nehledě na to, že všechna plátna, představená na výstavě, byla vytvořena během jednoho roku, skicami pro ně byly náčrty, které vznikaly během celého tvůrčího života Vladimira Neustrojeva.

     Obrazy jsou vytvořeny různými grafickými technikami: tuší, tužkou, úhlem a sanginou.

     Vladimir Neustrojev se narodil v roce 1948 v Moskvě. Vystudoval Moskevské vyšší umělecko-průmyslové učiliště (bývalé Stroganovské) a poté zde vyučoval na katedře grafického designu. Působil jako hlavní umělec na Ředitelství mezinárodních výstav fotografií Svazu sovětských společností přátelství a kulturních styků s národy cizích zemí (SSOD). Organizoval řadu výstav v Afghánistánu, Angole, Indii, USA aj. Se známým sovětským a ruským cestovatelem a spisovatelem D. Šparo byl na Severním pólu, kde řídil uměleckou úpravu oslav na počest ukončení expedice.

     V letech 1979-1996 Vladimir Neustrojev působil jako vedoucí oddělení výstav v Ruském středisku vědy a kultury v Praze. Od roku 1989 žije a pracuje v Praze.

    Je autorem ilustrací ke knihám ruských a českých nakladatelství. Mimo jiné ilustroval sborník pohádek A.S. Puškina, poému „Anna Sněginová“ S. Jesenina aj.

    Za uměleckou činnost v Česku získal diplom a medaili Akademie výtvarných umění T. G. Masaryka v Praze.

    Výstava „Na vlnách vzpomínek“ v RSVK v Praze potrvá do 31. října 2020.

Tento článek je dostupný v: Russian