V RSVK v Praze byly představeny krátké filmy o Velké vlastenecké válce, jež se staly laureáty mládežnického festivalu „Přestávka na kino“

V RSVK v Praze byly představeny krátké filmy o Velké vlastenecké válce, jež se staly laureáty mládežnického festivalu „Přestávka na kino“

Dne 5. září 2020 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnila přehlídka filmů, jež se staly laureáty mládežnického festivalu krátkých filmů o Velké vlastenecké válce „Přestávka na kino“. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

„Soutěže se zúčastnily dokumentární, hrané a kreslené filmy, jejichž autory jsou mladí režiséři ve věku do 35 let“, zdůraznila ředitelka festivalu M. Marjasova.  Snímky odráží názory mladého pokolení režisérů na události Druhé světové a Velké vlastenecké války, jež jsou založeny na vyprávění účastníků, dokumentárních a jiných materiálech.

Na festivalu bylo představeno 7 krátkých filmů na téma Velké vlastenecké války, které byly natočeny studenty a nezávislými režiséry. Všechny filmy jsou založeny na vzpomínkách bezprostředních účastníků a svědků válečných událostí. Celková délka filmů je 92 minut, filmy jsou s titulky.

  Projekt mládežnického festivalu krátkých filmů o Velké vlastenecké válce „Přestávka na kino“ od roku 2013 realizuje Fond sociální podpory obyvatelstva

„Most pokolení“. Tato iniciativa je zaměřena na uchování vzpomínek na hrdinské činy sovětského lidu v období Druhé světové války. Od roku 2015 promítání filmů – laureátů mládežnického festivalu probíhá v různých evropských městech, jež byla osvobozena Sovětskou armádou během berlínské útočné operace v letech 1944 – 45.

  Letos se součástí programu evropského hostování stal film „Franka“. Režisér – M. Semenov – Alejnikov, (Bělorusfilm, Minsk). Děj filmu se odehrává v Bělorusku v roce 1943. Zraněný německý voják se dostává na samotu, kde se schovávají ženy před válkou. Poté, co ho po počátečním úleku div nezabijí, se rozhodnou, že ho nechají u sebe. Budou moci žít společně v jednom domě s nepřítelem?

Na promítání v RSVK v Praze byli přítomni diváci různých pokolení – veteráni, studenti a rovněž rodiče a dětmi.

     Dle mínění diváků je podobný festival pro současníky velmi potřebný. Především pro ty, co žijí za hranicemi Ruska, protože uchovává památku na hrdinské činy sovětských vojáků, kteří zachránili svět před fašismem a napomáhá tomu, aby nebyla překrucována historická pravda.

Zde můžete zhlédnout i jeho filmy.

https://youtoube/vt_8JKK_BAY

Tento článek je dostupný v: Russian