Koncert věnovaný legendárnímu českému klavíristovi Ivanu Moravcovi v RSVK v Praze

Koncert věnovaný legendárnímu českému klavíristovi  Ivanu Moravcovi v RSVK v Praze

   Dne 12. února 2020 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal komorní koncert vážné hudby v podání laureáta mezinárodních soutěží Filippa Subbotina (klavír). Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Ivan Moravec absolvoval v roce 1949 Pražskou konzervatoř ve třídě E. Grünfeldové, poté studoval na AMU pod vedením I. Štěpánové – Kurzové a v letních kurzech A. Benedetti-Michelangeli v Itálii. Světová sláva se dostavila v 60. letech. Dvakrát byl nominován na americkou cenu Grammy a získal několik vysokých cen. Zvlášť byla v jeho podání ceněna díla W. A. Mozarta a F. Chopina a rovněž skladatelů – expresionistů C. Debussy a M. Ravela.

Koncert zahájili žáci klavírní školy Gradus ad Parnassum. Na programu byla díla světově proslulých skladatelů. Poté vystoupil žák Ivana Moravce, laureát mezinárodních soutěží, ruský klavírista Filipp Subbotin, v jehož podání zazněly Sonáty č.13 a 14 L. van Beethovena a Polonézy 1,2, 4 a 5 F. Chopina.

Diváci z řad ruských krajanů a Čechů, kterých bylo asi 40, každé vystoupení Filippa Subbotina a jeho žáků odměnili dlouhým potleskem.

Tento článek je dostupný v: Russian