Výstava Muzea – rezervace V.D. Polenova byla zahájena v RSVK v Praze

Výstava Muzea – rezervace V.D. Polenova byla zahájena v RSVK v Praze

Dne 11. února 2020 byla v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze v rámci Dohody o spolupráci mezi Rossotrudničestvem a Svazem muzeí Ruska zahájena výstava ze sbírek Muzea-rezervace V.D. Polenova. Akce byla organizována Státním muzeem – rezervací V.D. Polenova ve spolupráci se Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR a za podpory Velvyslanectví RF v ČR.

Výstavu zahájil zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov, který informoval o muzeu – rezervaci a poděkoval jeho zaměstnancům za přípravu zajímavých expozic v RSVK, které zde probíhají již 10 let.

Na výstavě jsou představeny reprodukce děl významného ruského malíře Vasilije Dmitrijeviče Polenova, historické černobílé fotografie usedlosti a foto z rodinného alba.

Zaměstnankyně muzea Marie Šarkovová podrobně povyprávěla o životě a díle Vasilije Polenova. Prozradila, že právě při dalekých cestách Polenov vyzkoušel všechny žánry malířství, o čemž svědčí množství skic, které se liší novotou vybraných motivů. Uvedla několik děl, např. “Normandský břeh” či “Pestrý šál”.

Nehledě na to, že ve svých dopisech Polenov s láskou vzpomíná na své cesty, dospívá k tomu, že jeho posláním je ruská lyrická krajina. Po návratu do Ruska vytvořil své významné krajinomalby, např. “Podzim v Abramcevu”.

Dlouhou dobu malíř pracoval na cyklu obrazů ze života Krista. Nakreslil více než 70 obrazů na evangelické téma. Kvůli tomu, aby dostihl co největší autentičnosti při malbě, vydával se na cesty, nyní již po zemích Východu. 80. léta se stala obdobím rozkvětu umělecké a pedagogické činnosti Polenova. Dvanáct let vyučoval na Moskevském učilišti malířství, sochařství a architektury, kde vychoval celé pokolení vynikajících malířů, mimo jiné I. Levitana, K. Korovina, S. Ivanova aj.

Vše, co kreslil, vyzařovalo mír, harmonii a dobrotu. Tak chápal své poslání, svou roli malíře.

Návštěvníci výstavy poděkovali Marie Šarkovové za zajímavou přednášku a vyjádřili přání, aby museum v příštím roce představilo v Praze další zajímavou expozici.

Tento článek je dostupný v: Russian