Výstava obrazů s mořskou tematikou „Aristokraté moří“ byla zahájena v Praze

Výstava obrazů s mořskou tematikou „Aristokraté moří“  byla zahájena v Praze

Dne 17. ledna 2020 v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze umělecké sdružení „Morskoje fotografičeskoje sobranije“ (Mořské fotografické shromáždění) představilo výstavu obrazů s mořskou tematikou „Aristokraté moří“. Výstava je věnována 200.výročí objevení Antarktidy účastníky vojenské námořní expedice kolem světa pod vedením F. Bellingshausena a M. Lazareva a oslavám 75.výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce.

Na výstavě jsou představena díla členů Mořského fotografického shromáždění – jediného na světě uměleckého sdružení fotografů, kteří s zabývají uměleckým zobrazováním moří, jež splňuje všechny požadavky klasické fotografie a je určeno pro výstavy v muzeích a galeriích různých zemí.
Autory projektu jsou členové Ruské geografické společnosti, Ruské historické společnosti a Uměleckého svazu umělců Ruska, fotografové J. Masljajev, A. Aljakrinskij a A. Kilmet, kteří se zúčastnili mořských expedic a plaveb kolem světa.
Výstavu zahájil zplnomocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Andrej Končakov, který informoval o projektu a poděkoval organizátorům za unikátní expozici.
Fotograf A. Aljakrinskij seznámil přítomné s Mořským fotografickým shromážděním, které existuje již tři roky. Na výstavě on a designérka R. Ruis sdělili, co je vedlo k tomu, aby vytvořili tuto expozici.
A. Aljakrinskij zdůraznil, že v rámci oslav 200.výročí objevení Antarktidy F. Bellingshausenem a M. Lazarevem se plachetnice z různých zemí budou moci zúčastnit mezinárodní regaty na 200 mil. Závod plachetnic proběhne v únoru 2020 v jižním Atlantiku. Startovat bude regata v místě setkání „Sedova“, „Kruženšterna“ a „Pallady“ – 350 mil od ostrovů Jižní Georgie. Plachetnice vyplují z Vladivostoku, Kronštádtu a Kaliningradu. „Sedov“ a „Pallada“ se vydají na cestu kolem světa, „Kruženštern“ uskuteční transatlantickou cestu. Tyto plachetnice jsou zobrazeny na fotografiích „Aristokratů moří“.
A. Aljakrinskij rovněž podotkl, že během filmování je důležitá „nadčasovost“ fotografie, podle které není možné určit, kdy fotografie vznikla – včera, před 50 lety či před 100 lety.
Návštěvníci děkovali autorům výstavy za zajímavé vyprávění a vyjádřili přání, aby v příštím roce „Aristokraté moří“ předvedli v Praze novou výstavu.
Výstava „Aristokraté moří“ bude v RSVK v Praze otevřena do 26. ledna t.r.

Tento článek je dostupný v: Russian