Premiéra hudebního představení „Evžen Oněgin“ podle románu A.S. Puškina a opery P.I. Čajkovského v Praze

Premiéra hudebního představení „Evžen Oněgin“ podle románu A.S. Puškina a opery P.I. Čajkovského v Praze

Dne 16. ledna 2020 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnilo hudebně-literární představení „Evžen Oněgin“ podle románu A.S. Puškina a opery P.I. Čajkovského v podání divadla „Russkaja muzyka“, jež bylo věnováno 180. výročí narození velkého ruského skladatele P.I. Čajkovského. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Akci zahájil režisér a moderátor představení, národní umělec Tatarstánu E. Treskin, který uvítal hosty a informoval o tom, jak opera vznikla. Zdůraznil, že premiéra opery P.I. Čajkovského „Evžen Oněgin“ v zahraničí proběhla 6. prosince 1888 právě v Praze. Operu tehdy dirigoval sám velký skladatel a interprety byli sólisté Národního divadla v Praze. Podle Treskina pěvkyně, která ztvárnila Tatianu, byla natolik vynikající, že se jí Mistr rozhodl pozvat do Ruska a prohlásil, že konečně potkal svůj „ideál Tatiany“.

Na scéně Velkého sálu Ruského střediska vědy a kultury v Praze vystoupili sólisté operních a dramatických divadel z ČR, Ruska a jiných evropských zemí – N. Mkrtčan, L. Sass, N. Višňakov, T. Janošová, V. Koval, N. Volkovová, J. Nováček, V. Vonásek aj. Korepetitorka – N. Šonertová. Je třeba zdůraznit, že N. Mkrtčan, jenž ztvárnil Oněgina, je ve svých 22 letech jedním z nejmladších interpretů této role.

Představení bylo diváky – ruskými krajany a Čechy, srdečně přijato a oceněno dlouhým potleskem. Účastníci jednomyslně poděkovali RSVK v Praze a divákům za milé přijetí.

Tento článek je dostupný v: Russian