Zeměpisný diktát 2019 se konal v RSVK v Praze

Zeměpisný diktát 2019 se konal v RSVK v Praze

Dne 27. října 2019 se v Praze, Karlových Varech, Hradci Králové a Ostravě uskutečnila mezinárodní vzdělávací akce Zeměpisný diktát. V Rusku a v zahraničí se zaregistrovalo více než 5800 míst. Akce se zúčastnily přední univerzity a vědecké organizace Ruska, školy, knihovny, vojenské oddíly, vojenská vzdělávací zařízení a muzea. Jsou mezi nimi i nezvyklá místa, jako jsou např. nádraží, historické parky „Rusko-moje historie“ a rezervace. Akce byla organizována Ruskou zeměpisnou společností (RZS) ve spolupráci se Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

První Zeměpisný diktát proběhl 1. listopadu 2015 v Rusku z iniciativy předsedy dozorčí rady RZS, prezidenta Ruska V. V. Putina. Tehdy se akce zúčastnilo více než 70 tisíc lidí. V roce 2017, kdy se diktát poprvé stal mezinárodním, ho psali ve 25 zemích na 2224 místech, včetně Ruského střediska vědy a kultury v Praze.

Před začátkem diktátu účastníci zhlédli video o RZS a zúčastnili se soutěže, kterou komentovali populární herci a moderátoři. Diktát měl čtyři varianty: dvě varianty pro konání na území Ruska, jednu variantu pro zahraničí a jednu variantu pro psaní diktátu on-line. Všechny varianty byly co do obtížnosti stejné.

Varianta diktátu pro zahraničí, který se psal i v ČR, se skládal ze dvou částí, z nichž první obsahovala 10 otázkách, druhá 20 a lišily se stupněm obtížnosti.       Výsledky testování budou publikovány na webu: https://dictant.rgo.ru po 15. listopadu, správné odpovědi budou publikovány po 30. říjnu.

V ČR se Zeměpisného diktátu zúčastnilo asi 30 zájemců.

Tento článek je dostupný v: Russian